12 mest leste

Det beste fra Harvest
i 2021

Sakene du blir et klokere og kanskje lykkeligere menneske av å lese.

Realistiske nyttårsforsetter.
Å bo i kassebil.
Virkninger av pandemien på kropp og sjel.
Oppskriften på et svært langt liv.
Hvordan sovne på to minutter?
Skolevegring som overlevelsesstrategi.
Myter om sunnhet.
Essay om hvorfor det er så vanskelig å lage en bedre verden.
Hva riktig pusting kan bety.
Livet er bedre enn døden.

Stikkordene for noen av årets mest leste saker viser at Harvest har oppegående lesere – og en stor bredde av saker. Magasinet har utviklet seg mye fra starten i 2013, da skrev vi mest om natur og friluftsliv – på vår egen måte.
Det stoffet finnes fortsatt på Harvest, men livskvalitet og samfunnet vi lever i, er rammene vi skriver under nå. Halvt på spøk har vi begynt å kalle oss «Det moderne menneskets overlevelsesguide». I vrimmelen av enkle tips og hardtslående meninger, prøver vi å formidle noe balansert om hvordan vi kan leve bra, uten å ødelegge naturen vi er avhengig av.

Vi vil fortsette å gi leserne velskrevne saker, til undring, glede og inspirasjon.
Bli med oss på ferden videre - godt nytt år!

Her er sakene som engasjerte mest i 2021:

Januar

De fleste nyttårsforsetter er urealistiske og kjedelige. Vi prøvde å komme opp med noe bedre.

10 nyttårsforsetter vi kan holde

Februar

Vi lagde en serie om folk som selger alt de eier for å oppleve friheten ved å bo i bil. Aller mest lest var historien om samboerparet som innredet sin egen kassebil.

– Vi så på ferdige bobiler, men de har jo et litt cheezy utseende. Vi ville ha et koselig hjem, noe som lignet en hytte, som Eva Rose sa.

Uten fast bopel: Et liv i bil på ubestemt tid

Mars

Det var gått ett år siden vår mann hadde fått Covid-19, som en av de første i landet. Da konstaterte Kjetil Østli noe merkelig ved kroppen.

Sykdommmen som forsvant

April

"Mens verden lukket ned, lukket min sønn seg opp", skrev Sturla Pilskog i en sak om hva roligere omgivelser kan bety for et barn med autisme.

Jeg har sett min sønn våkne til liv under pandemien

Mai

Menyen til verdens eldste menneske:
Frokost: Tørre kjeks og café au lait.
God olivenolje til alle måltider.
Kjøtt hver dag.
En sigarett etter middag (hun slutta da hun var 117).

Hva var Jeanne Calments hemmelige oppskrift ?

(foto: Getty Images)

Juni

Selvfølgelig lever de aller fleste bedre liv nå enn før. Men det jeg tror mange savner er følelsen av å kunne bidra til at verden, eller samfunnet, blir et bedre sted. At man ser en fornuftig sammenheng mellom sitt eget liv og strev og retningen som Systemet drar oss i, skrev Simen Tveitereid i dette politiske essayet.

Når så lite i samfunnet handler om å gjøre noe med forbruket, skapes det en slags dobbeltmoralsk natur i oss .

Juli

Generalløytnant Robert Mood ga i år ut boka «Kunsten å stå opp om morgen». Like vanskelig, kanskje verre, kan det være å sovne om kvelden. I denne saken skrev vi om en metode utviklet for pilotene i det amerikanske forsvaret under 2. verdenskrig.

Hvordan sovne på under to minutter

August

«Når tankene blir for tunge og vanskelig for en som har mistet en nær og kjær, da er det alltid svar å få i sommerkvelden blant fugler, trær og insekter».

Alette Sandvik om å gå i Børgefjell den første sommeren uten mannen Kjartan

September

Hæ, skal du skrive om pusting? Slik tenkte vi da kollega Kjetil snakket om en rystende god bok av en vitenskapsjournalist – om å puste gjennom nesa.
Saken ble en av høstens mest leste.

Hold munnen lukket og pust med nesa

Oktober

Er salt skadelig? Er kaloritelling smart? Det meste vi har lært om å spise sunt, er feil, ifølge Tim Spector, professor i genetisk epidemiologi.

Knuser myter om hva vi tror er sunt

November

Såkalt skolevegring er et økende fenomen blant norske barn. I denne kronikken tok Tonje Jacobsen-Loraas et grundig oppgjør med begrepet. «Jeg har inntrykk av at skolevegring for mange assosieres med hjemmesittere og unnasluntrere. Men når barn ikke opplever å ha det godt på skolen, kan fravær være en helt nødvendig overlevelsesstrategi».

Skolevegring som overlevelsesstrategi

Desember

Kari Slaatsveen kan mer enn å prate morsomt på radio eller fra scenen. Hun kan også skrive, som få andre. Heldigvis er Kari en fast spaltist på Harvest. Slik åpner hun saken som ble den mest leste i desember:
«Sett at jeg alltid tenkte meg om før jeg sa noe, sett at jeg bestandig satte ned farten før en sving, at jeg ventet med å svare til jeg var sikker, at jeg aldri avbrøt, men satt i ro til det var min tur?»

Mitt liv humper av gårde

En smart måte å få med seg det beste stoffet vi publiserer hver uke på Harvest, er å abonnere på vårt nyhetsbrev. Det er gratis.

HVER FREDAG PÅ MAIL