1. Spis mat oldemor ville gjenkjent som mat
Går du inn på din lokale matbutikk, er sjansen tilstede for at du ser flest matvarer pakket i papp, glass, plast og papir. Søte frokostblandinger og svært prosessert mat som overlever en verdenskrig eller to.
Utfordringen er at slike matvarer kan inneholde mye av det helsemyndighetene sier vi bør kutte ned på, sukker, dårlig fett, mye salt, dessuten er de fylt med smaksforsterkere og tilsetningsstoffer vi ikke alltid aner rekkevidden av.
I en verden av overvekt, diabetes 2 og metabolske sykdommer kan dette rådet være en grunnstein: kjøp mat som ser ut som mat - som oldemor fra Ål eller Løten ville gjenkjent.
Ser det ut som broccoli, er det trolig broccoli. Ser det ut som torsk, er det nok torsk. Ser det ut som nakkekotelett, brune bønner og kål, er det nok det.
Råvarer er rike på næringsstoffer, har minimalt med tilsetningsstoffer og er ikke ultra-prosessert.
Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker forklarer mer her: Spise sunt? Svaret er råvarer
2. Vær ute i dagslyset minst 30 minutter
Å komme seg ut i dagslyset kan bedre humøret, fjerne stress, senke blodtrykket og gi oss vitamin D gratis, hvertfall fra april. Man blir ganske enkelt litt mindre surtryne av det.
Men så selvplagende har vi innrettet verden, at vi er inne på jobb mens det livgivende lyset skinner ute. Vi stirrer på lyset innenfra, stumme av lengsel, sittende foran PC og mac.
Det er på grensen til dumskap, hvertfall er det urettferdig! Men fatt mot, vi er ikke låst fast til kontorpulten.
Skal du ta en jobbtelefon, ta den gående ute i lyset.
Handletur? Gå til og fra butikken - midt på dagen.
Møte på Teams? Gjør som naboen vår, sjef i et stort kleskonsern: Han går tur mens han tar møtet.
Eller få deg hund, som redaktør Simen har gjort
3. Legg deg 30 minutter tidligere
Søvnmangel er forbundet med alzheimer, nedsatt immunforsvar, depresjon, kreft, dårlig hukommelse, overvekt og diabetes, sier søvnforsker Matthew Walker. Likevel sover vi mindre og mindre, i dag 6,7 timer søvn i døgnet, mot 8 timer for bare 70 år siden. Hvorfor forkorter vi natten når vi har så godt av å sove?
I Harvest-redaksjonen driver en av oss et søvnprosjekt. Vi sover i snitt 45 minutter mer hver natt og våkner av og til før vekkerklokka. Det er så sjukt, det! Før alarmen! Amazing, som de sier i Amerika. Men her skal det sies at vi tidligere levde perverst og uanstendig, det var Netflix og uteliv til over midnatt. Galskap!
Les om hva vi lærte etter et seks måneders søvnprosjekt
4. Kaldt bad, varm badstue
I 25 år har David Sinclair forsket på aldring. I boka Why We Age And Why We Don't Have To skriver han innimellom ganske tungt og innviklet om gener og enzymer og aminosyrer osv, men innimellom skriver han lett og deilig, som da han går gjennom forskning på hva som skjer i kroppen når vi eksponeres for temperaturforskjeller, som isbad, kuldegrader, sauna, et iskaldt soverom. Det lille stresset kroppens organer utsettes for ved for eksempel et isbad, aktiverer en rekke gener som forbindes med overlevelse og god helse. Når disse genene er påskrudd og i arbeid, er det som om kroppen gløder.
Få meg deg et familiemedlem eller en venn, og bad i snø eller sjø regelmessig, sov i kaldt soverom, eller dropp ull innerst på vei til jobben en gang i blant.
5. Trening med mening
Å trene mer er det vanligste av alle forsett. En viktig grunn til at det ryker for de fleste av oss, er at motivasjonen er for svak. Vi vil bli i bedre form. Men vi vil det ikke nok. Hvis selve målet med treningen, er noe mer konkret og noe som er lystbetont og viktig for deg, så kan kanskje motivasjonen vare lenger. Hvis du for eksempel elsker å gå på ski, kan muligheten til å gå lengre og finere skiturer være en god motivasjon for kjedelig styrke- og kondisjonstrening. Det skader heller ikke å vite at styrketrening nå sies å være noe av det beste vi gjør for kroppen vår.
Les mer i denne saken: En ny motivasjon for trening
6. Si farvel til sukkerdrikker
Åh, vi har hatt et søtt forhold lenge, men nå er det over. Forholdet er nemlig like skummelt som til Glenn Close i filmen Fatal Attraction (1987).
Om du begynner å regne på mengden sukker du får i magesekk, blodårer, tenner og lever av en halvliter brus, eller andre sukkerdrikker, også endel nektarer, smoothier og juicer, kan det jo svartne for enhver, særlig i tennene, også for oss ingefærøl-fanatikere. 10 gram sukker per 100 gram vare, hmm, det er jo 50 gram sukker per halvliter, huff, mål det opp og se det for deg.
Kutt ned, start i dag. Sukkerdrikker er assosiert med hjertesykdom, overvekt, tannråte, fettlever, diabetes 2, insulinresistens og andre moderne herligheter.
NB. Vann er foreløpig ikke blant politiets mistenkte. Drikk vann inntil sukkerlobbyen med ny forskning viser at brus er sunnere enn vann.
Les også: Sett helseskadelig mat og drikke i karantene, så den ikke øker risiko ved covid-19 mer enn den allerede har gjort
7. Ta 10x3 pushups daglig
Vår fantastiske verden er også, dessverre, en verden med nakke- og ryggplager. Vi sitter litt for mye, beveger oss kanskje for lite. Særlig på hjemmekontor har kroppene våre måttet utholde mange ukurante stillinger ved kjøkkenbord og lave stuebord. Helt til kroppen skriker, og vi må til kiropraktor eller fysioterapeut, eller trene, om vi er så heldig å klare det.
Dette trikset har vi omtalt før, fordi det er gratis og fælslig effektivt: Ta 10 pushups tre ganger daglig. Blodet strømmer gjennom årene, musklene bygges, kroppen strammes opp, selvtilliten våkner, plutselig sprader vi rundt i gatene med rygg som et kirkespir og holdning som The Lion King oppe på fjellknausen.
Les her om vårt lille push up-eksperiment her
8. Har jeg virkelig lyst på den jakka?
Det finnes et tips mot dumt forbruk, formulert av nobelprisvinner Daniel Kahneman: Ser du noe du har lyst på, så utsett alltid kjøpet 24 timer. Hvorfor? Venter man ett døgn, vet man om man virkelig vil ha den jakka, de skiene, den lampen, de skoene, den bilen, den sminken osv. Impulser er ofte sterke der og da, men blekner raskt. Ekstremvariant: En i Harvest er irriterende flink til å spare. Hans metode er slik: Hver gang du får lyst til å kjøpe noe du ser på nettet eller i en butikk, overfør pengene produktet koster, til sparekontoen. Vil du ha en dunjakke til 4999, overfører du 4999 til kontoen. Ønsker du et (unødvendig) mobildeksel til 149, overfør 149. Du vil bli sjokkert over hvor mye penger som vil havne på den kontoen innen utgangen av 2021.
9. Lag hjemmelaget mat - hjemme...
Dette er hjemmekontorets tidsalder, så dette rådet bør vi klare, også folk som liker å si “men hva med MEG! Hvordan skal JEG greie dette, jeg som har så mye tidspress!"
Studier antyder at folk som lager mat hjemme, spiser sunnere, og har mindre kroppsfett, enn folk som spiser mat på farten. Men gi fanden i "studier viser" et lite øyeblikk, er det ikke fint å kunne lage kraft, sauser, gryter og supper fra bunnen av? Mange av oss kan jo knapt lage skikkelig mat fra A til Å, verken hverdagsmat eller festmat. Begynn i det små, la det syde og koke mens du er på Teams, og spis deg inn til den norske folkesjela.
10. Vær snill med folk
Det er lett å våkne med sandpapir i kjeften.Det er lett å gå ut på byen i god tro, men komme hjem i feil frakk. Det er lett å våkne trøtt og fæl når man legger seg fælt sent.Slik starter vi dagen med grimete ansikter, sure munner, som nabolagets variant av Munchs Skrik.
Men vi burde heller hørt på bestemor: Smil oftere, vær grei. Når man oppfører seg, får man mer godhet tilbake. Føler man seg snill, har man det bedre med seg selv, det er så naturlig at man ikke trenger forskning for å belegge det. Start slik: Gjør 1 god handling hver dag. Som å gi plass i køen på Rema 1000, ringe et ensomt familiemedlem, tilby smilende øyne til den melankolske bussjåføren.
Abonnér på Harvest Magazine
God journalistikk koster. I mange år har vi basert oss på frivillige donasjoner. Nå ønsker vi å tilby de som støtter oss, eksklusivt innhold. Bli abonnent du også.
Få tilgang til hele Harvest for
kun kr. 99 per måned.
Vi mener samtidens viktigste diskusjon er hvordan vi forholder oss til naturen. Den trenger ikke oss, men uten den er vi ingenting. Vi vil øke bevisstheten om naturens ressurser og hvordan vi bruker dem. Vi utforsker rollen naturen har i livene våre. Harvest Magazine er et nettmagasin om mennesker, natur og miljø.
Abonnerer du allerede?
Logg inn her