HARVEST ANBEFALER

Nå kan du henge favoritt-terrenget opp på stueveggen

Når du må jobbe, er syk eller ikke får beveget deg, så finnes en erstatning. Tore Tonning lager veggkart over ditt favoritt-terreng.

Rondane, utsnitt.

Midt i pandemien, etter å ha låst oss inne på tredje uka, begynte jeg å se på kart. 
Jeg har noen favoritter. 
Vestvågøy i Lofoten der moren min kommer fra.
Hardangervidda både mot vest og mot øst.
Det er Skarvheimen rundt Hallingskarvet.

Island, hele øya.

Og så er det den gamle osloklassikeren Nordmarka.
Nå var det den skogen jeg drømte om. Den er nærskogen vår og virket mest plausibel å lengte til i en tid der vi måtte holde oss inne. Hvordan ser det ut i Bjørnsjøhelvete nå? Går de på ski rundt Gjerdingen ennå. Og hvor ligger Kirkeberget eksakt? Hva med Bislingen?

Først studerte jeg et digitalt kart (Skiforeningen), men det var ikke tilfredsstillende nok nå. Jeg måtte ha det fysiske kartet over Nordmarka, det fillete og sammenbrettede. Jeg satt en stund med det og stirret meg, bit for bit, nordover fra Sognsvann og opp til Mylla, så fra Stryken og nordvest mot Krokskogen.
 Det var givende. Men selv det var ikke nok, mye vil ha mer, liksom.
Jeg vi ha det på veggen. Det må henge på veggen hjemme så jeg kan se på det mens jeg pusser tenner eller spiser havregraut. I turkretser går det gjetord om Tore Tonning. Jølster-mannen legger sin ære i å lage vakre kart, også veggkart. Jeg klikket meg inn på mesterkart.no og videre til hyttekart.no. (Se flere kart under)

Jotunheimen, utsnitt.

Hvorfor kjøpe kart herfra? spør han der.

Han kan forklare selv:

"Eg jobbar åleine. Du får derfor berre ein person å forhalde deg til, (du) kjem rett til gründeren, sjefen og kartspesialisten. Det gjer du ikkje i eit større firma, der du gjerne blir sett over til ein meir eller mindre tilfeldig medarbeider (som kanskje er i møte ut dagen). 


Av utdanning har eg hovudfag i geometrikk frå Geografisk institutt ved Universitetet i Oslo (eksamensår 1996). Det var der eg laga mine første kart. Etter det var eg fem år på Statens kartverk sitt kontor i Sogn og Fjordane. Deretter var eg nokre år hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Arbeidsoppgåvene var begge stader kartproduksjon og geografisk analyse.

Eg likar å jobbe med kart, og legg stor vekt på at karta skal ha god kartografisk kvalitet. Dette set kundane pris på. Det same gjer andre fagfolk i kartbransjen. Dei har fleire gonger stemt karta mine fram som beste kart på kartutstillingar, både nasjonalt og internasjonalt.

 Karta eg lagar er ikkje ferdige før eg er førnøgd. Eg har ingen økonomisjef over meg som seier at antal timar no er brukt opp, og at eg derfor må ”runde av”. Eg har jobba med digitale kartdata og digital kartproduksjon i 17 år. Eg har heimekontor. Som kunde hos Mesterkart slepp du derfor å betale for sentralbord, kantine, vaktmeistar, vaskekjering, flotte møterom og dyre kontorlokale med utsikt over indre Oslofjord."

Etter å ha lest dette, sendte vi ham en e-post: ”Vi vil gjerne bestille et kart over Nordmarka.”

Priser for innrammede veggkart starter på 3275. Se noen av kartene hans her:

Hallingskarvet.