Harvest anbefaler

Den beste sjokoladen lages i Eidfjord

Harvest har besøkt den lille sjokoladefabrikken i Eidfjord Hardanger. Å, milde himmel, for en dag.

Dette blir ikke helt objektivt. Samtidig er det objektivt. Vi lover. Hvordan henger dette sammen? Ok, Agur, kvinnen bak Fjåk sjokolade, har arbeidet som fotograf på flere Harvest-saker. Til disse reportasjene har hun brakt med noen sjokoladeplater. Hun har liksom lurt dem frem i kveldingen, skjøvet den smilende over bordet, og sagt: "Denne er til deg. Smak. Jeg har laget den selv." Vi husker en gang vi seilte rundt Svalbard. Vi var slitne etter en storm, og da vi endelig kom i land, dro hun ut en sjokoladeplate fra sekken sin. Vi åpnet den forsiktig, for den var liksom ikke en Mars, Bounty eller Snickers, altså ikke noe du bare jafser i deg i steget. Den var hjemmelaget. Den var prøvet ut. Bønnene var ristet selv, testet selv, malt selv. Ingredienser var til og med plukket selv. Pakket inn selv. Alt gjort hjemme i Eidfjord. Det var dette Agur ga oss på turer. I årevis har hun sakte men sikkert bygget opp sin gründerdrøm: å lage sjokolade.
Og vi spiste små biter. Vi smakte, og som det smakte. Det smakte jo sjokolade, samtidig smakte det mer. Det smakte fjell. En annen smakte også skog, på en deilig måte, det smakte sommer, det smakte høst, på en måte smakte det høytid, om det går an å si. Så hva er det Agur og gjengen i Eidfjord gjør? De lager sjokolade av økologiske råvarer (så klart), etisk handel (så klart), av de beste bønnene de får tak i, og de gjør alt selv, og de lar sjokoladen få en eim av norsk natur. Litt reinsdyrlav. Litt tyttebær. De bruker tørket brunost fra geiter i nærområdet. Blåbær fra heia. Og det smaker fantastisk. Så, kjære Harvest-lesere, vi er både objektive og ikke-objektive i denne anbefalingen. Men er du ennå usikker? Vit at Fjåk sjokolade nå vinner priser etter priser internasjonalt, så vi tør virkelig å si: "Dette er noe av det beste vi har smakt."
Nå har fabrikken fått nye lokaler rett ved kaia i Eidfjord. Snart åpner de også opp for fabrikkbesøk og sjokoladesmaking. Vi besøkte dem i sommer. Agur viste oss rundt i fabrikken og lot oss smake på sjokolade etter sjokolade. Det hele var som en barndomsdrøm. Vi endte med å kjøpe med oss tolv plater - selv etter å ha spiste kanskje tolv plater.
Våre favoritter: Fjåk sjokolade med karamellisert brunost. Fjåk sjokolade med reinsdyrlav og tyttebær. Og Fjåk sjokolade med blåbær og 50 prosent melkesjokolade.
Besøk nettsiden her.

Les flere anbefalinger fra Harvest her.