Helse

Nei og nei, nå ryker bananen også!

Bananen debatteres i kostholds-kretser. Forskere mener at banan ikke bør blandes med bær, for eksempel i smoothie.

Bananen – denne lysende, gule klippen i småbarnsforeldres oppstykkede tilværelse.
Denne venn i nøden, som har berget blodsukker-fattige gjennom møter og dratt skiløpere opp det siste fjellet.
Bananen - bærebjelken for smoothie-elskere! Bankersen i det daglige 1 av 5-kappløpet!
Så lett å få ned, så lett å blande med alt.
Men, nå ryker også bananen.
Eller?

Polyfenoloksidase.
Lenge har vi levd uten å kjenne til dette ordet. Vi kunne sikkert levd relativt trygt og godt videre også. Uten å vite noe om polyfenoloksidase. Men nå har vi lest om det i en artikkel på forskning.no. Banan har mye av dette enzymet, som gjør at kroppen tar opp mindre av de fenomenale flavanoidene som finnes i planter, frukt og bær og grønnsaker, ja, også i te og kakao, sjokolade og rødvin. (Ikke at vi har tenkt å blande banan i te eller rødvin.)

Flavanoider kan dempe betennelser, virke blodfortynnende og redusere blodtrykk, ja, visse har også en østrogenlignende virkning.

Men så kommer altså bananen og ødelegger alt. Om vi skal tro en ny studie.

To grupper av menn fikk to ulike smoothier, som inneholdt like mye flavanoider (i form av flavanol-3-ol fra kakaoekstrakt). Den ene drikken besto av most banan, den andre knuste bær. Resultatene viste at konsentrasjonen av flavanol-3-ol var 84 prosent lavere hos dem som drakk banan-smoothie.

Forskerne bak studien – fra fire amerikanske universiteter – anbefaler i stedet å bruke yoghurt, appelsin eller mango i blanding med flavanoidrike bær.

Forresten er det ikke bare banan som inneholder mye av polyfenoloksidase. Også epler og pærer har mye av dette enzymet som muligens nuller ut den gode effekten av bær og grønnsaker.
Muligens. For historien slutter ikke her.

Foto: Unsplash

Dagbladet har nemlig lagt funnene frem for ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Og hun er rasende. I hvert fall skriver Dagbladet at hun raser mot bananadvarsel. Banan-studien er nemlig utført på kun 8 personer. Det er altfor tynt til å konkludere, mener Sundfør.
Dessuten er banan-effekten kun testet mot en type flavanoider, de som er i kakao, flavanol-3-ol. Bær inneholder mange andre gode flavanoider, vitaminer og mineraler. (Forskerne i studien mener at banan sannsynligvis har den samme effekten på andre flavanoider også).

Og Iselin Bogstad Sagen, som er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, sier rett og slett at smoothie er sunt, med eller uten banan og at vi ikke må gjøre dette for vanskelig for folk.

Vel, den slags minner oss litt om eksperter som sa at det er sunt å spise masse laks - helt til de sa at det er jo endel miljøgifter i laksen, så det er kanskje ikke så lurt å spise altfor mye laks.

Tvilen er sådd. Bananen har fått et skudd for baugen, den bruner nå i skapet.
Den var jo allerede litt i trøbbel blant kostholds-eliten, husker vi nå. Inntatt alene, uten følge av nøtter eller yoghurt naturell, men kun som en kjapp snacks for en stillesittende data-kontorist, kan bananen sende blodsukkeret vel høyt opp.

Kanskje er det en idé å følge rådet om å spise mat som det krever litt arbeid å tygge.
Da ryker bananen uansett. Og smoothien. Med eller uten banan.

Kilder:

forskning.no: Ikke putt banan i bær-smoothien

Selve studien

Dagbladet.no: Raser mot bananadvarsel