Kokken Tor
Lyn-kimchi, eller kinakål-trikset
Hvis du har lyst på kimchi, ikke om noen dager, men om 5 minutter, så kan du prøve denne.
![](https://harvestmag.imgix.net/images/kinakaal.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=d39b7aadc37dcd281d591deaf7e069d9 400w, https://harvestmag.imgix.net/images/kinakaal.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=38ea9eae9aab4ec1c13eafeeac522cbc 650w, https://harvestmag.imgix.net/images/kinakaal.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=ea8d81e369b3db3b5183ae7dcf30a629 900w, https://harvestmag.imgix.net/images/kinakaal.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=d1a15c1af9a04f05b6d3ae4e821ff9dd 1150w, https://harvestmag.imgix.net/images/kinakaal.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=a22eb6fe0a3ce223e9a0a0ebb2b890cb 1400w, https://harvestmag.imgix.net/images/kinakaal.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=5a08357af99de44547d3f79f73724fd6 1650w, https://harvestmag.imgix.net/images/kinakaal.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=d4fa04e961f1cce365c35b1592e07a81 1800w)
Kim Dae-Jung og Kim Young-Sam og andre koreanske presidenter ville nok rotert i graven om de fikk dette servert som nasjonalretten kimchi. Men who cares. Harvest er små i Korea, men kimchi er stort i visse kretser i Norge, kretser som dessverre har lite tid, tid til å lage kimchi slik det skal, med kål presset under salt, jakt på krydderblandinger som gochujang og gochugaru og påfølgende fermentering i dagevis.
Men det finnes råd. Triks for å få litt kimchi-følelse. I hvert fall noe godt, noe sunt, noe enkelt, billig og kanskje til og med januar-slankende, la meg presentere:
Kokken Tors lyn-kimchi.
Basert på den underkjente, dels latterliggjorte kinakålen. Som falt i unåde grunnet uvettig bruk, nemlig rå i salat, klint inn med dressing.
Kinakål er ikke salat. Kinakål er kål, fra opprinnelig Kina.
Den trenger litt varme, den skal wokes eller dampes.
Alene smaker den ikke stort.
Men kutt den opp og stek den med litt chili, ingefær, hvitløk, litt soyasaus og gjerne litt lime og en klype sukker, noen skvetter eplesider-eddik, og til slutt ikke en kilo pepper, men noen drypp av det som i visse kretser er den nye ketchupen: sriracha, chilisausen.
Da snakker vi om noe kimchi-aktig på kort tid, i hvert fall et friskt og godt tilbehør til det som i visse kretser er den nye pytt i pannen – den koreanske bibimbap. Den får du google selv, om du ikke er en del av kretsen.
Eller stek lyn-kålen sammen med rester av kokt ris, et par sammenvispede egg, og kanskje en boks tunfisk, hvis du vil gjøre kinakålen til et komplett måltid.
![](https://harvestmag.imgix.net/images/lyn-kimchi.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=b5a8e97dae2fd404b8626bf959798740 400w, https://harvestmag.imgix.net/images/lyn-kimchi.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=c31511a313d85f2cc6cc4560be7f4366 650w, https://harvestmag.imgix.net/images/lyn-kimchi.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=b7d1b35c18e3178e9599d27acdf8bf98 900w, https://harvestmag.imgix.net/images/lyn-kimchi.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=840567b5a6020c762f5a076a49738d8e 1150w, https://harvestmag.imgix.net/images/lyn-kimchi.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=31bdfbc53af42fb76f27f4b025a1817b 1400w, https://harvestmag.imgix.net/images/lyn-kimchi.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=346e29119d0570423ae341bc95fba05d 1650w, https://harvestmag.imgix.net/images/lyn-kimchi.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=15fdedbe39fbbaa3ecc0fdf4713519ca 1800w)