Kokken Tor

Det du trenger for å lage ekte thai-mat

To enkle ingredienser gjør underverker med thai-gryta.

Thai-mat, som vi kaller det, kan være super-enkelt eller gourmet-vrient. En middag kan ta ti minutter eller en dag. Fornuften finnes kanskje et sted midt i mellom.
Basisen er jo ofte en curry-blanding og kokosmelk. Du kan banke og hakke krydderne til curryen selv, men boksene man får kjøpt er gode nok. Grønn, gul, rød av merket Aroy-D. Disse sikrer thai-smaken, uansett om det er kylling eller svin, sjømat eller grønnsaker som skal trekke i curry og kokos.
Men det er ikke heeeelt nok.
Autentiske thai-oppskrifter kan inneholde en lang liste av ingredienser, som galanga og sweet basil. De er ikke så viktige. Men det er to ting du bør få tak i:

Lime-blader, eller mer presist Kaffir lime/Leech lime-leaves (en litt annerledes sitrusfrukt enn vanlig lime). De grønne bladene gir en dyp aroma som du ikke kan få ved kun å tilsette saften fra en lime (som det ofte står i fornorskede oppskrifter). 4-5 blader rives opp og tilsettes gryta noen minutter før den er ferdig.

Sitrongress. Bank lett på roten for å få ut smak. Kutt opp og ha i gryta. Igjen: Ikke tro at en sitron gjør samme nytten.
Ha til slutt i en skvett fish-sauce, litt risvin-eddik og en klype sukker.
Da er du tilbake under et stråtak på Ko Phangan.

Hvor får du tak i dette? På Asian Food Market i Oslo og Bergen. Eller i andre asiatiske dagligvare-forretninger. Og noen supermarkeder med godt utvalg.