KRONIKK

Vegansk norsk tradisjonsmat – finnes det?

Mister jeg som veganer en del av min norske identitet – nemlig den tradisjonelle matkulturen?

Pinnekjøtt, medisterkaker, spekemat, brunost, vafler og ribbe. Opp igjennom årene har jeg stappet det i meg og svelget det ned med en skvett lettmelk. Så gikk jeg bort fra det typisk norske kostholdet og begynte å spise plantebasert. Betyr det da at jeg har mistet en del av min norske identitet – nemlig den tradisjonelle matkulturen?

Pappa mener «vassgraut» er norsk tradisjonsmat og at jeg kaster bort tida på dette her. Jeg kan jo spise havregrøt og poteter og rotgrønnsaker og korn. Men er det virkelig havregrøt som dukker opp i huet på folk når en spør dem om norsk mat?
(Artikkelen fortsetter)

Norsk tradisjonsmat

Jeg tar telefonen til Aslak Snarteland, leder for Vestfold og Telemark Bondelag. Han driver med dyreproduksjon, men dyrker også grønnsaker. Han kan fortelle meg litt om hva som faktisk er «norsk mat».

Bonden fra Fyresdal forklarer at norsk tradisjonsmat ofte inneholder kjøtt, men legger samtidig til at han er oppdratt til at nettopp grøt er tradisjonsmat.

Selv om grøt har blitt nevnt flere ganger, kan jeg ikke slå meg til ro med at havregrøt eller byggmelsgrøt lagd på vann og salt er den retten vi nordmenn sitter igjen med. Ingen møtes vel for å dele en kjele med havregrøt?

Det er noe for oss også

Jeg er født i 2000, og for meg er matretter som taco og pizza blitt tradisjon. Det er jo ikke uten grunn at folk refererer til «tacofredag». Men det er jo egentlig ikke norsk, og derfor kan jeg heller ikke slå meg til ro med det uansett hvor godt det er.

I denne lille jakten har jeg blitt frustrert. Jeg kommer bare over alternativer til norsk tradisjonsmat. Nøttesteik og linsesteik på julaften. Men jeg ser jo etter ekte, norsk tradisjonsmat som også kan spises av vegetarianere og veganere.

Jeg mister nesten håpet, men kommer over en nettside som heter Norsk tradisjonsmat, drevet av Norges Bygdekvinnelag. De presenterer en haug med oppskrifter som gir vann i munnen, alt fra flatbrød (hvordan kunne jeg glemme flatbrød?), rabarbrasaft og kaker, oppskrifter laget med norske råvarer, og som er plantebaserte.

Hvorfor er det så mye kjøtt?

La oss gå tilbake til Aslak igjen, bonden fra Fyresdal i Telemark. Hva tenker han egentlig om oss som velger et plantebasert kosthold – får de ta del i de norske mattradisjonene?

«Et plantebasert kosthold har jo ikke akkurat mest tradisjoner i Norge fordi grønnsaker er sesongvarer, men vi har jo den norske grønnsakssuppa som absolutt har vært en lang tradisjon», forteller han.

Han legger til noe som gir meg et håp om gode, norske plantebaserte retter i fremtiden:

«Vi har muligheten til å produsere mer grønt her i Norge. Det norske landbruket har mye å tilby veganere og vegetarianere, hvis vi bare legger til rette.»

Hvilke retter finnes det?

Som sagt ble jeg forelsket i nettsiden til Norges Bygdekvinnelag. Til tross for at de innrømmer at de har et løst forhold til begrepet tradisjonsmat, finner jeg en rekke norske matretter jeg hadde glemt eksisterte.

De fleste har animalske produkter som melk, smør eller egg i seg, men det er lett å erstatte – mye lettere enn en matrett sentrert rundt et kjøttstykke.

Så kanskje komler blir min nye norske favorittmat i fremtiden? I så fall føler meg ekstremt norsk.

Finn inspirasjon og norske matskatter på Norsk tradisjonsmat.