TRAN og VITAMIN D

Bør barna ta tran?

Bør vi ta tran når seriøse studier ikke finner de positive omega 3-effektene, og når tran inneholder små mengder av de miljøgiftene eksperter mener vi drastisk må redusere?

1. Før: Tran er sunt!
Etter hvert: Nja, ikke ifølge studiene.
Nå: Eksperter vurderer om tran kan være helseskadelig for barn.
I over to år har Harvest researchet forskning rundt sjømat og oppdrettslaks. Men uansett hvor mye vi har avdekket i artikkelserien Mørke krefter, har jeg aldri villet røre tranen, min hellige gral.
Å ta tran er en byggekloss i den norske dannelsen. Man går på ski. Og man tar tran. I løpet av mine 43 år har jeg ikke en gang spurt meg hvorfor jeg tar tran. Man simpelthen vet at tran er sunt. For immunforsvaret, pungen, hukommelsen, skjelettet, øynene, musklene, hjernen, hjertet, ja, for å bli et helstøpt menneske.
Da jeg fikk 1, 2, 3 og 4 barn, oppdro jeg dem til å tenke slik, også mens jeg jobbet med kritiske artikler om forskning på miljøgifter sjømat er hovedkilden til.
Men studie etter studie finner rett og slett ikke de positive helseeffektene vi nordmenn er lært opp til å tro på.
Og verre: EUs eksperter (EFSA, 2018) advarer om flere alvorlige effekter av selv små doser miljøgifter – miljøgifter også tran inneholder. Igjen setter jeg tranflasken på frokostbordet. Men skal jeg hente seks skjeer eller kun én? (Kommentaren fortsetter...)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her