«Planet of the Humans»: Dette er saken

Jeff Gibbs (regissør) og Michael Moore (produsent) slapp 21. april på YouTube-dokumentaren «Planet of the Humans», som per 9. mai var sett 7,1 millioner ganger.

Gibbs og Moore er begge fra Flint i Michigan og kjenner hverandre godt. Gibbs var medprodusent på Moores film «Fahrenheit 9/11» (2004). «Planet of the Humans» synes derimot i all hovedsak å være Gibbs’ verk. Han er regissør, han er forteller – og til og med komponist.

Filmopptakene er gjort gjennom mer enn ti år, uten at tidspunktene er angitt. Filmteamet oppgir å ikke ha fløyet i forbindelse med filmen, og alle originalopptak er fra USA. Filmen slakter gjennom 100 minutter vind-, sol- og bioenergi som løsninger for klima- og naturkrisene vi er oppe i.

Mange av påstandene om fornybar energi, særlig om effektiviteten til solceller, er utdaterte. Det er blitt påpekt at flere av scenene beskrives på en villedende måte, f.eks. et post-industrielt ørkenlandskap som beskrives som en «solar desert» der solcellene skal ha blitt forlatt, men som i virkeligheten ventet på installasjonen av nye solceller.

Filmens kritikk av sol-, vind- og bioenergi leder videre til kraftig kritikk av profilerte amerikanske miljøvernere som Bill McKibben og Al Gore. De anklages for å ha solgt seg til mektige kapitalinteresser ved å skrive under på «grønn vekst»-budskapet, der løsningen er teknologisk. Filmens belegg for påstandene er korte klipp av uttalelser og samarbeid de har hatt med ulike aktører. Bl.a. McKibben har skrevet at filmen tillegger dem meninger de ikke har.