Sushi
Del 3:
Juks og fanteri i fiskedisken
Kvitlaks? Hva fanden er det?
![](https://harvestmag.imgix.net/images/Sushi1_TOPP.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1000&q=80&sharp=10&w=750&s=d1527caba4d32aedbd01c36bd7c396d5 750w, https://harvestmag.imgix.net/images/Sushi1_TOPP.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1333&q=80&sharp=10&w=1000&s=79356e97b4300d83e7d6684ac68bb9af 1000w, https://harvestmag.imgix.net/images/Sushi1_TOPP.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1667&q=80&sharp=10&w=1250&s=44be9eed68672152f0976e8cfec88b65 1250w, https://harvestmag.imgix.net/images/Sushi1_TOPP.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2000&q=80&sharp=10&w=1500&s=22ee0a5cd21df0a8335d35bd45b0c6b0 1500w, https://harvestmag.imgix.net/images/Sushi1_TOPP.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2333&q=80&sharp=10&w=1750&s=10eb8cc7d67d9b0e0e56c9869af3ebc5 1750w, https://harvestmag.imgix.net/images/Sushi1_TOPP.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2667&q=80&sharp=10&w=2000&s=ade74368f3b8d6cb9fea56c3600ea051 2000w)
Jeg er sulten. Må ha lunsj. Det blir ikke «dagens sushi» i Pløens gate i dag, den frekke fanten har begynt å kreve dobbel pris for å bytte ut oppdrettslaksen med tunfisk. Så jeg rusler inn på Rema 1000 i Torggata, vil fortsatt ha sjømat, noe lett og sunt, styrer mot kjøleskapet med fiskeprodukter og plukker opp en pakke med fiskeburgere: «80 % fisk, steinbit og gressløk».
Steinbiten er en skattet matfisk med et interessant utseende og et skinn så slitesterkt at folk lager klokkeremmer av det. Tilbake på kontoret tar jeg på meg forstørrelsesglassbrillene og leser innholdsfortegnelsen bakpå pakken. Den forteller meg at steinbitkakene består av 52 % «kvitlaks», 19 % hyse og 9 % steinbit.
9 % steinbit?
Og kvitlaks? Hva fanden er det?
Jeg googler og finner ut at «kvitlaks» egentlig er en fisk som heter vassild, og at det er den mest brukte råvaren i norske fiskekaker, fiskeburgere og fiskeboller. Vassild er en billig industrifisk som norske fiskeprodusenter importerer som farse fra Færøyene fordi de er de eneste i verden som har maskiner som kan fjerne beina fra fiskekjøttet. Norske fiskere drar også opp 13 000 tonn vassild i året, men den fisken går rett til Afrika.
Adrenalinet siver ut i kroppen, som det alltid gjør når jeg føler meg lurt. Kan de bare bytte navn fra vassild til kvitlaks? Og hvordan i all verden kan de kalle produktet «Steinbit og gressløk»? Er det i det hele tatt lovlig?
Jeg ringer til Mattilsynet. En vennlig innstilt kvinne tar telefonen.
(artikkelen fortsetter)
Abonner på Harvest Magazine
For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.
Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.
Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.
Abonnerer du allerede?
Logg inn her
![](https://harvestmag.imgix.net/images/21_Vassild_220209_100115.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=bc17b8505136d01bdde58a98c5fb18be 400w)
Knltlcss ullur ncsslld ullur Arguntlnc sllus. (Ill.: Jcn Fusjcn)