Trenden har snudd - antall flyreiser minsker

Antall flyreiser i Sverige har falt for første gang siden 11. september 2001 og finanskrisen i 2008. Svensk ekspert vet ikke årsaken, men tror "økt miljøbevissthet" kan spille inn.

Prøv en CO2-kalkulator her, og beregn reisens utslipp.

Det er noe eget med svenskene. De er gjerne litt tidligere ute enn oss. Ofte er debattene deres også hardere enn våre. Og de har Greta Thunberg. Nå står Sverige midt i en debatt som øker i intensitet. Om hvordan møte klimaendringene og masseutryddelsen av arter generelt, flyreiser spesielt. ”Flygskam” heter begrepet. På sosiale medier "shames" kjendiser som legger ut bilder av seg selv fra eksotiske reisemål.
Og nå melder svenske Aftonbladet om oppsiktsvekkende nyheter.

Antall flyreiser minsker. I første kvartal 2019 fløy 378 000 færre passasjerer fra svenske flyplasser sammenlignet med samme periode forrige år. Også antall avganger og landinger minsker. Aftonbladet skriver at Transportstyrelsen ikke kjenner årsaken til fallet.
– Vi så at flytrafikken stagnerte i 2018 og det fortsetter første kvartal i år, sier Jean-Marie Skoglund fra Transportstyrelsen til Aftonbladet.

Avisen skriver at i nesten ti år har antall flyreiser økt. Over 31 millioner passasjerer fløy i 2009, i 2018 fløy mer enn 39 millioner. Antall utenriks-passasjerer har fordoblet seg siden 2003, til 33 millioner. Men nå har altså trenden snudd, ifølge Aftonbladet.

Bare på Arlanda er det 200 tusen færre passasjerer i første kvartal sammenlignet med samme periode ifjor. Lignende fall har skjedd under finanskrisen i 2008 og etter terrorangrepene 11. september 2001.
Men nå vet man ikke hvorfor færre flyr, ifølge Jean-Marie Skoglund. Han sier til Aftonbladet:
– Det er mye vanskeligere å forklare nedgangen nå, for vi finner ikke truslene som påvirket flytrafikken sist. Han spekulerer i om en ny miljøbevissthet spiller inn.

Les våre artikler om fly og klima her. Les Aftonbladets artikkel om flygskam her. Og her er Forbes analyse av flygskam, ordet som sprer seg i verden med flyets hastighet (høhø).