Vindkraft

Sjonfjellet! Er de helt tulleruske?

Noen vil bygge 82 vindturbiner på Sjonfjellet. Her har vi kanskje en av landets fineste utsikter; Helgelandskysten på sitt vakreste.

Ungene er helt sjokkerte da de får vite hva mamma sitter og leser om på nettet; RanaBlad melder at Freyr har sett ut seg Sjonfjellet som egnet sted for å sette opp vindturbiner. De er på frierferd blant kommuner og grunneiere, de frister med penger og arbeidsplasser. 10-15 millioner årlig til de direkte berørte kommunene, Rana blir lokket med 2500 arbeidsplasser i en giga-batterifabrikk de angivelig ønsker å bygge. Hva med at de vil omdanne fjellet til et industriområde; sprenge fram trasé til veier, oppstillingsplasser og turbinpunkt, 82 turbiner som vil rage høyt på toppen av Sjonfjellet? Fjellet vil bli ødelagt for all framtid. Det vil dominere utsikten i et stort omland både langs kysten og innover i landet, - vakre Helgeland ofres i klimaets navn?

Sommerminnet på vei over Sjonfjellet til Nesna er sterkt. Vi måtte stoppe ved toppen og se på utsikten, rett og slett fordi ungene ropte; her må vi stoppe!
Her har vi kanskje en av landets fineste utsikter; Helgelandskysten på sitt vakreste mot Lurøy, Sleneset og Lovund og de særegne Strandtindene. Her hadde forfedrene våre alt de trengte i fjellet og havet. Det har de hatt i tusenvis av år. Det hele ble nesten uvirkelig vakkert da vi satt der og nøt øyeblikket og havørna plutselig kom flygende forbi på utsiden av fjellet over fjorden. I konkurranse med alle moderne ferieaktiviteter og familieparker ble møtet med Sjonfjellet det fineste sommerminnet for ungene og oss.

Skal vi ofre alt dette for at noen vindbaroner har funnet sin nisje i det grønne skiftet? Når skal vi forstå at vi ikke redder klimaet ved å ødelegge naturen i et historisk høyt tempo?