Dette kan forandre livet ditt

Så flaks at du leser dette!

Å erkjenne at flaks og tilfeldigheter eksisterer gjør deg ikke bare lykkeligere, det gjør deg også til en bedre person.

Kapittel 1.
Møt verdens heldigste/uheldigste mann
Sommeren 1945 satte skipsingeniøren Tsutumo Yamaguchi fra Mitsubishi Heavy Industries seg på toget til Hiroshima for en lengre forretningsreise. Reisen endte brått 6. august, idet et B-29 bombefly droppet atombomben «Little Boy» med krefter tilsvarende 15 kilotonn med TNT, mindre enn tre kilometer fra der Yamagochi oppholdt seg. Selv om han befant seg innenfor «The instant death zone», slapp han unna med noen få brannskader, midlertidig blindhet og ødelagte trommehinner. Hjemme i Nagasaki stemplet han inn til arbeid igjen tre dager senere for å rapportere om hendelsen. Men da han fortalte sjefen sin om hvordan én enkelt bombe hadde lagt en hel by i ruiner, ble han ikke trodd. Minutter senere detonerte bomben «Fat Man» over Nagasaki sentrum og rommet de oppholdt seg i ble blåst i fillebiter av et enormt lufttrykk. Også denne episoden overlevde Yamaguchi. Han levde et langt liv og døde 93 år gammel i 2010.

Men hadde Yamaguchi flaks eller uflaks? Det høres jo ulykksalig ut at en enkelt skipsingeniør utsettes for atomangrep to ganger. På den annen side overlevde han de to dødeligste bombene som noen gang er blitt brukt i krig og mot alle odds levde til å bli en gammel mann. Noe som sett fra dette perspektivet, gjør ham til en av verdens aller heldigste menn.

Kapittel 2.
Du avgjør selv hva som er flaks og uflaks
I en artikkel skrevet av professor Steven Hales for Aeon Magazine, beskrives det hvordan han og kollega Jennifer Johnson testet ulike mennesketypers syn på flaks. Deltakerne i forskningsprosjektet ble først bedt om å gjennomføre en personlighetstest for å avdekke hva slags typer de var. Etterpå ble de forelagt fem ark med ulike menneskeskjebner (Yamaguchi var én av dem). Oppgaven var å definere om personene de leste om hadde hatt uflaks, litt uflaks, litt flaks eller flaks. Ganske raskt viste det seg at det var en signifikant sammenheng mellom hvor optimistisk deltakeren var og i hvor stor grad de mente historiene handlet om flaks eller uflaks. Jo mer optimistiske de var, jo mer mente de at historiene handlet om flaks. Og jo mer pessimistiske de var, jo mer negativt så de på historiene. Konklusjon: Ser du positivt på livet, tenker du på andre som heldige. Tenker du negativt på livet, ser du på andre som uheldige. (saken fortsetter)

Få vårt nyhetsbrev gratis hver fredag: Klikk her

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Tsutamu Ycmcguchl l 2009. Fata: Jumcl Cauntuss / WlruImcgu / Gutty Imcgus