Sparing og forbruk

Nobelsprisvinnerens shoppingråd

Ett skritt nærmere shoppestopp, ved hjelp av Daniel Kahneman.

Utdanning kan bety mye for folks inntekt, men mindre enn folk tror. Inntekt betyr mye for hvor tilfreds vi er i livet, men mindre enn folk tror.
Fokuserer du på folks inntekt, overser du alt annet som betyr noe i livet.
Inntekt betyr enda mindre for folks følelse av lykke. Å vinne i Vikinglotto gjør deg kjempeglad, men lykken varer ikke.

I snitt er folk med høy inntekt mer tilfreds enn folk med lav inntekt, men forskjellen er mindre enn folk tror.
Handicappede kan være misfornøyde med livene sine, men ikke så misfornøyde som enkelte tror. For mens noen kun fokuserer på selve handicap'et, fokuserer de selvfølgelig også på andre ting enn handicap’et. Og her er vi inne på hva The Focusing Illusion, som nobelprisvinner Daniel Kahneman (forfatter av boka ”Tenke, fort og langsomt”) er opptatt av.
Menneskehjernens evne til å fokusere feil.
Tenker vi på en rik mann, en fattig jente eller en handicappet gutt, fokuserer vi på akkurat dette: Rik, fattig, handicappet. Markedsførere og reklamefolk som skal selge oss noe, utnytter dette. Når vi overbevises om at vi ”må ha” noe, overdrives betydningen av dette ”noe”. Står vi i butikken og føler at vi MÅ HA den kjolen, den sjokoladen, det nye teltet eller den flotte Teslaen, samles all vår oppmerksomhet på dette. Hjernen vår tillegger det vi skal kjøpe mye større verdi enn det vil få når vi kjøper det.

Banalt råd: Gå ut av butikken (eller nettstedet). Pust. Gå videre. Om varen du skulle til å kjøpe fortsatt føles like viktig dagen etter, gå tilbake til butikken. Ofte skjer det motsatte, at verdien av varen blekner. Man har da lurt sin egen bristende hjerne! God shopping - eller god shoppestopp.