FEDMEMYSTERIET

Naturen liker oss tjukke

Evolusjonen ga oss en overlevelsesbryter som skrus på ved mat- og vannmangel. Nå klarer vi ikke skru bryteren AV, og vi straffes med sykdommer og fedme. Hva skjedde?

Bokomtale: Nature Wants Us to Be Fat (Benbella Books, 2022)
Forfatter: Richard J. Johnson

Hvorfor tømmer bjørner skogen for bær og honning før den skal i dvale?
Hvorfor spiser trekkfugler frukt og bær fremfor insekter før de migrerer?
Hvordan klarer små dyr å gå kraftig opp i vekt før vinterdvalen?
Og hvorfor rammes vi mennesker av den samme mekanismen?
Fordi evolusjonen har gitt mennesker og dyr en herlig mekanisme for å overleve tøffe tider uten nok mat og vann, en overlevelsesbryter, som gir signal til kroppen om at “vinteren kommer”, som aktiverer biologiske prosesser for å lage og lagre fett. Hvordan skulle du ellers kunne lese dette, og jeg skrive dette, om ikke kroppene våre hadde en slu plan for tørke og sult?

Disse prosessene slås av og – som en bryter.
En gang sikret bryteren overlevelse. I dagens miljø, med 7/11 og Rema 1000 åpen til klokka 23, har vi finfin tilgang til mat og drikke, også i januar. Da representerer denne mekanismen menneskets ulykke. Dette er kjernen i Richard J. Johnsons underholdende Nature Wants Us to Be Fat, basert på tiår med egen og andres forskning på fedmens årsaker, og, skal sies, et oppheng særlig i fruktose, som mye leskedrikk og mat inneholder.

Hva får bryteren “på”? Og hvorfor står den påskrudd også når kjøleskapet er fylt?

(Artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her