HARVEST ANBEFALER

Per (11) har anmeldt Når villdyret våkner

Alle har sine favoritter. Det kan være filmer, spill, mat, men også bøker. Jeg håper at jeg klarer å overbevise deg til å lese denne boka og at den forhåpentligvis blir en av favorittene dine.

Jack London har fengslet bokentusiaster over hele verden med sin bok «Når villdyret våkner». Men nå har det også kommet en film. Men er boken eller filmen best? Hva bør man prøve først? Er dette noe for barn? Her får du en 11-årings syn på både boka og filmen. Hvis du har barn, kjenner du kanskje til Harry Potter. Regelen i mange familier er at du skal lese boka først og så se filmene. Dette blir møtt med lite begeistring hos barna, men det er en god grunn til det.

Pappa prøvde å få meg til å lese Harry Potter før jeg så filmversjonen. Jeg forsto ikke så mye av boka da, men jeg elsket filmene. Men når jeg nå for ikke så lenge siden begynte å lese Harry Potter-bøkene, ble plutselig det min favoritt. Nå synes jeg filmene har gjenskapt Harry Potter feil, og det er mange detaljer som er i bøkene, men som jeg savner i filmene. Hvis du har tenkt å se Når villdyret våkner med barnet ditt, så må du si at prisen er at man skal lese boka først. Fordi boka er lengre, er det mer stoff i den, og jeg kan garantere prima lesestoff. Når det angår filmen, så kan man ikke kalle den dårlig. Det er en av yndlings-filmene mine nå. Og hvis jeg skal peke ut noen feil, blir det ikke mange. Men siden det er så mye bra stoff i boken, skulle jeg ønske at filmen var lenger. Den varte imidlertid i 1 time og 40 minutter. Men igjen de hundre minuttene man får se, er virkelig klasse. Det er også mange småfeil som du bare forstår hvis du allerede har lest boka. Filmen passer for alle. Chris Sanders og filmcrewet hans har virkelig gjort en veldig bra jobb med å gjøre en bra bok om til en bra film.

Nå til boken. Når villdyret våkner er klassikeren til forfatter Jack London. Den ble utgitt i 1903, og handlingen er lagt til Alaska i 1890-årene. Bokas hovedperson er en hund, Buck, en stor, sterk og kraftig rikmanns-hund på 63 kg. Han lever et rolig liv med byens dommer, guttene hans og et lass av tjenere. Han får være med på jakt og gjøre hva han vil. Buck styrer denne byen. Men en gang kom nyheten om et gult, gyllent metall. Dette vekker interesse hos mange og nesten like mange drar for å lete etter det vi nå kaller gull i den kalde delstaten Alaska i nord. Derfor trenger folk der oppe hunder. Mange hunder. Siden Buck ikke leser aviser, bryr ikke det ham, men når hjelperen til gartneren trenger penger og kidnapper og sender Buck til Alaska, tenker Buck andre tanker. Der må han jobbe som trekkhund for postsleden, får seg en rival, Spitz, og kjenner gradvis at villdyret inni ham våkner og tar kontroll. Han får hele tiden nye eiere, men oftere og oftere hører han en stemme inni seg kalle på ham. Villmarka kaller! Men nå lever han et ganske rolig sledeliv, skal han forlate alt og alle og dra alene inn i skogen til den innbydende stemmen? Eller skal han bli hos den snille eieren hans? Denne boka handler om hvordan en rikmannshund med et godt og behagelig liv plutselig ender opp som en barsk, sterk og stolt sledehund. Men den handler jo like mye om oss, egentlig. Om at vi innimellom kjenner suget etter å dra ut i villmarka. Hvorfor jeg liker denne boka, er ganske enkelt. Det er tanken på å være der ute, utrette de tingene som folk i den tiden klarte. Og selvfølgelig det at Buck ikke er nede og kryper for de andre hundene, men står stolt opp, rak i ryggen, ivrig etter å være til nytte.

Jeg anbefaler virkelig denne boka. Spesielt anbefaler jeg den til eventyrlystne barn som bare venter på sitt neste eventyr. Bok og film passer for alle aldre og jeg gir settet terningkast 6.

Filmen går på kino nå.
Boka kan du få kjøpt her, eller finnes på biblioteket.