Trening og stress

Når er det feil å trene?

Smartklokka kan vise lavt kroppsbatteri, lenge etter en hard skitur. Hva sier «pulsdoktoren», Torkil Færø?

Det begynte i romjula. Jeg slappet av. Jeg satt og leste, lå og leste, lå uten å lese, spiste godt, slappet av. Men så måtte jeg ut, det ble jo snø, skiføre!
10 km rolig første dag, 15 km litt raskere andre dag, 15 km tredje dag.
Ingen alkohol og ingen krevende selskaper, men hva skjedde med Body battery etter andre dags skitur? Det stupte i timer etterpå, og heller ikke i søvne ladet kroppen som vanlig, ifølge smartklokka, som jeg fortsatt bruker, i en pågående utforskning av kropp og nervesystem.

I Garmin-appen så jeg oransje farge til langt på natt, som om jeg skulle drukket portvin i et juleselskap. Kunne det skyldes et litt sent inntak av småkaker? Nei, utslaget var for stort.
Da dette gjentok seg også neste dag, lurte jeg på om jeg var i ferd med å bli syk. Litt vondt i hodet om kvelden, hadde jeg hatt. Og litt ekstra sliten, ja.
Eller var forklaringen skiturene? De som skulle være medisin for kropp og sjel! Jobbet kroppen så hardt med å fordøye den litt ivrige starten på sesongen? Selv om turene ikke var så lange, og jeg ellers slappet av?

Jeg har sett dette mønsteret senere i vinter også. Når skiturene kommer tett, henger de lenge igjen i kroppen, og det kan ta mange timer før hvilepuls og «lademodus» inntreffer. Dagen etter kan beskjeden fra appen være: «den veldig stressende dagen i går kan ha ødelagt søvnen».
Veldig stressende, vel, det var altså en to timers skitur.

Man skal ta en pulsklokke med en klype salt. Og kanskje et skuldertrekk. Hvorfor bry seg om tall i en klokke og en app? Hvorfor ikke bare skrelle en appelsin og nyte skiturene? Slik er én del av meg, han ler av folk som styrer med pulssoner og Strava.
Men jeg er jo ikke uinteressert i trening, eller å forstå mer av stressbalansen i kroppen.

Det er en kjent sak at trening bryter kroppen ned på kort sikt, men opp på lang sikt. Balansen er ikke alltid enkel å finne, og meldingene fra Garmin-appen kan virke selvmotsigende. For den gir jo også beskjed om at skal man øke kapasiteten i sitt «kroppsbatteri», så er det jevnlig trening som gjelder.

Jeg måtte spørre Torkil Færø om dette, legen og forfatteren av Pulskuren, boka som har vært på bestselgerlisten i Norge i over ett år nå.

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Essumpul po dclundu srappsbctturl (hnlt llnju) ag strusssurnu l tlmunu uttur ssltur (mcrsurt sam snqmmlng hur). Orcngu = struss. Blott = lcdlng.