SOVE UTE

Jeg hadde ikke vært ute en vinternatt før

Du trenger ikke være ung og sprek for å teste vintertelting. Her er tips fra en halvgammel kontorrotte med skrantende helse.

Medio mars 2019: Så ligger vi her, vi to som har kommet litt lengre enn halvveis i livet. Godt innpakket etter all turkunstens regler i ull og soveposer. Bare et par centimeter liggeunderlag og et reinsdyrskinn skiller oss fra den kalde snøen.

Nybegynner i vintertelt

Jeg har ikke vært ute en vinternatt før. I hvert fall ikke overnattet ute om vinteren. Magne har litt mer erfaring, men det er fra i militæret for over 40 år siden. Den gangen med knappetelt og fyringsvakt. Ingen av delene er aktuelt i dag.Jeg titter bort på ham, det er så vidt nesa og øynene skimtes under lua. Gubben har nok blitt mer utfordret på friluftsliv enn hva han så for seg da vi fant sammen for nesten 20 år siden. Vi fylte 50 og 60 år i høst, men etter nylig avsluttet behandling mot brystkreft føler jeg meg mer som 75 eller 80. Men akkurat nå bryr jeg meg ikke. Akkurat nå har jeg det veldig fint. Det er mange gode råd å finne på internett. Et av dem er å teste telt og utstyr i nære og trygge omgivelser. Det er det vi gjør nå, teltet står bare 2 meter fra hytteterrassen. Kvelden tilbrakte vi inne i hytta med en god middag, dvd-film og fyr på peisen. Da det var på tide å gå til køys erstattet vi inneklærne med lag på lag av ull, supplert med overtrekksbukser, jakker, luer og votter. Gode og varme tuslet vi ut i mørket. Jeg må innrømme at det krevde en god del viljestyrke. Det kjentes unektelig sært å gå ut til kulde og snø, mens bikkja ble liggende inne i den varme stua. Han er nemlig for gammel for slike sprell.

Ideen - en lykkepille

Dette med vintertelting var faktisk Magnes ide. Vi har et vandre-prosjekt på gang, Norge på langs. Det kan høres overambisiøst ut for to halvgamle kontorrotter med til dels skrantende helse, men når turen tilpasses vår fysiske form så er det mulig. Vi tar en liten bit om gangen, det er fint å være underveis. Nå så Magne en mulighet til å ta noen strekk om vinteren uavhengig av DNT-hyttene. Tenk at jeg har en mann som kan foreslå noe slikt! Til alle dere med en litt over gjennomsnittet turglad ektefelle eller kjæreste; slike ideer er reneste lykkepillen for forholdet! Det er riktig så koselig her inne i teltet, med skinnfellene på gulvet og lysende kuler i taket. Soveposene ble fort varmet opp av våre egne kropper. Jeg trekker inn den friske vinterluften. Med et smil om munnen planlegger jeg skiturer med pulken på slep - uten å måtte rekke fram til en aller annen hytte. I en slags frihetens lykkerus sovner jeg i vinternatten. Utenfor laver snøen ned.

Nyttige erfaringer

I løpet av de neste timene våkner jeg flere ganger. Underlaget er hardt og kulden kryper inn ved hoftepartiet. Soveposen min lover en komforttemperatur på minus 10, men jeg blir kald selv om temperaturen kun er litt under 0. Mulig er det fordi posen begynner å bli gammel eller at jeg er en skikkelig frysepinne. Sannsynligvis begge deler. Magne sov godt hele natten gjennom, mens ryggen min lærte meg at snø ikke er så mykt som en kanskje skulle tro. Tvert imot - pakket snø er veldig hardt! Jeg kan velge å gå inn i hytta, men blir liggende. Dette er tross alt disse erfaringene jeg vil ha for å tilpasse utstyret. Jeg tenker på alt jeg har lest om vintertelting og konkluderer med at artiklene om underlag og soveposer må studeres på nytt.Om morgenen oppdager vi at glidelåsen i det nye teltet vårt kan åpnes ovenfra. Og bra er det! For nederste del er nemlig helt fastklemt i all snøen som har falt i løpet av natten. Vi bruker spaden for å komme oss ut og stolper oss bort til hytta. Allerede ved hyttedøra er jeg god og varm igjen.

Epilog

Etter denne testnatten gjorde vi noen suppleringskjøp og har hatt et par flotte turer. Dessverre ikke så mange som jeg skulle ønske pga. ymse plager etter kreftbehandlingen. Men nå står ny sesong for døren - Og vi gleder oss til nye vintereventyr.


Våre erfaringer:
• Har du lyst å prøve vintertelting, men tror du er blitt for gammel? Sett i gang! Vintertelting er også for oss som ikke er helt unge lengre, men det krever gjerne litt bedre utstyr for å sove godt.
• På testturen lå vi på liggeunderlag av skum, type Mammut Extreme + reinsdyrskinn. Skum har senere blitt erstattet med oppblåsbare underlag beregnet for årstiden. Slike underlag koster, men vi mener at de er verdt pengene.
• Reinsdyrskinnene er fortsatt med på vinterturene. De er supre å sitte på, både utenfor og inne i teltet. De er impregnerte og trekker ikke vann.
• Varm sovepose er viktig. For å begrense innkjøpene før du vet om dette er noe for deg, kan du teste med 2 soveposer. Den ene inne i den andre.
• Damer fryser gjerne lettere enn menn og bør ha ekstra bekledning og/eller varmere sovepose.
• Det føltes trygt å ha første natten like ved hytta.
• Et vanlig, men solid telt kan fungere fint. Vår første natt snødde det mye og vi så nytten av å ha et solid vintertelt. For eksempel er det praktisk med festepunkter som er store nok for ski og staver. Små plugger gir ikke godt nok feste i snøen og kan lett forsvinne.
• Ta med snøspade for turbruk og oppbevar den inne i teltet om natten. Den kan komme til nytte neste morgen.
• Turøks er nødvendig. Festepunkter av kvister e.l. fryser gjerne fast sammen med bardunene i løpet av natten og øksen brukes til å hakke opp snø og is for å få dem løs.
• Enkle varepulker i plast med et drag av tau fungerer fint. I nedoverbakkene holder du pulken tett inntil siden din slik at den ikke kjører i deg bakfra. Slike pulker er lette, kan stables i hverandre og er enkle å frakte med seg i bil, på buss eller tog. Vi har ikke forsøkt fjellpulker i glassfiber med stive drag og et slikt utstyr kan ha fordeler som vi ikke kjenner til.
• Du velger selv om du pakker i ryggsekk eller bag, men pass på å pakke vanntett hvis det er fare for mildvær.
• Er dere et par så ikke fall for fristelsen å satse på bare èn pulk. Selv om begge må trekke hele veien er det mye lettere med hver sin. Er den ene sterkere enn den andre så fordel vekten ujevnt mellom dere.
• Lommelykter er et must, mens lysende kuler på batteri gjør det ekstra trivelig i teltet.

Få våre beste tips og saker, meld deg på Harvests nyhetsbrev her.