«Rant»

Jeg er så lei av sutring om strømpriser...

..skriver småbruker Erik Røed, selv om han trenger mye strøm og har lav inntekt.

Jeg begynner å bli jævla lei av sutring om strømpriser.
Selv bør jeg kunne regnes som «fattig norsk», med en småbruksnæringsinntekt som de fleste av dere med fast inntekt ikke ville tro var mulig å overleve på, og med høye strømkostnader hele året - grønnsaksfeltet krever vannpumpe og kjølerom om sommeren, fjøsene trenger varme om vinteren - så jeg har på ingen måte trukket gull-loddet i velferds-Norge-lotteriet.

Likevel klarer jeg ikke å se situasjonen med høy strømpris som annet enn en helt naturlig konsekvens av at vi alle har levd høyt på en rosa sky med hensyn til prisen på energi. Vi har lagt oss til med vaner bygget på urealistisk lave priser, som gedigne hus og hytter, flyturer kloden rundt, eksesser når det gjelder forbruk av elektronikk, biler, fritidsutstyr, etc. etc. etc. Det vi har brukt stadig MINDRE penger på (målt i andel av inntekt) er mat, det eneste vi egentlig trenger.

Vi har sittet musestille under byggingen av energidelingsstruktur så lenge den har tjent OSS, noe den forøvrig fortsatt gjør. Vi får avkortning på strømprisen betalt av en stat med store inntekter fra energisalg, gjør vi ikke? Får de det i Romania eller Portugal, tror du? Vi har gnidd oss i hendene over høy olje- og gasspris, vår egen pensjonsgaranti. «Fordi vi fortjener det.»

Vi har tenkt at naturen har en innebygget mekanisme for å tilgodese Nordmannen, framfor de 6 milliarder andre menneskene på kloden - VI det utvalgte folket.
Not so.
Det har aldri vært mitt ønske å bygge gassrørnettverk hit og dit, jeg har begrenset tro på globalisering som en positiv kraft, men tar til etterretning at «alle andre» - dere - har stemt fram denne politiske virkeligheten, og jeg har tenkt til å fortsette å leve med den.
Så klarer du ikke både strømregningen og turen til Roma, så må du velge. Ikke nytt kjøkken i år? Tough luck. Skal du klage på opplegget når prisen igjen er på 3 øre kilowattimen, eller skal du sitte stille da igjen?

Erik Røed driver Herfra gårdsmat på Sokna. Denne «ranten» skrev han først på sin Facebook-side.