Fly og klima

Hvorfor kan vi ikke dra til utlandet?

En mor får nok av familiens flyreisevaner - og prøver febrilsk å lære barna at Norge er et bra ferieland.

Skjermdump fra www. flightradar24.com

Spørsmålet blir stilt av barna i hver ferie. De har en oppfatning om at en ferie kun er fullkommen i utlandet. Men, så det er sagt, de har vært masse i utlandet: Sør-Afrika, på Mallorca, på roadtrip i nord-Spania og feriert i Texas flere ganger. Vi har til og med bodd i Budapest! Da minstemann var 3 år, trodde han vi skulle fly hver gang vi kjørte ut på ring 3.
Det er fortsatt ikke godt nok.
Sannheten er at jeg er lei av å reise.
Jeg er bortskjemt. Jeg har reist så mye i livet at få ting begeistrer meg mer. Kanskje det bare forbigående. Eller så er det fordi jeg har dårlig samvittighet - for jeg har et miljøregnskap jeg ikke kan forsvare eller få i null.

I sommer dro vi til Vestlandet. Der har aldri barna og jeg vært. Og for første gang på lenge ble jeg begeistret! På ordentlig. Jeg akkompagnerte Vestlandet rundt til Hkeems "Fy faen" med "Ååå unger - se på den fossen!", "Ååå unger - hvilken farge er det på denne fjorden?" og "Ååå unger - se en elg!". Jeg innså (og innser) til dels at det var kleint og nådde toppen av kleinhet da jeg stjal min fars uttrykk "Unger - dette bildet må dere brenne på netthinnen!". Jeg var blitt nyfrelst.

Jeg tror vi satt på en ferge og ungene hadde fått hver sin svele da datteren min igjen spør: Mamma, hvorfor kan ikke vi dra til utlandet?
Hun vil også fortelle ved skolestart at hun har vært i Spania, USA, Costa Rica, Italia eller Frankrike. Sammen går vi igjennom høydepunkter fra ferien: hun har gått på fjelltur i Sunnmørsalpene. Surfet på Stadt. Blitt holdt våken av sauer som har fest utenfor soverommet. Vært i Norges minste bar og beskuet Norges største tre. Sett Hjemme alene 1, 2 og 3 i en rorbu som nesten letter i vindkastene. Spist pizza i Stryn. Hørt på lydbok og lest bøker. Fått lillebror til å kjøpe ostepop av hans feriepenger, som hun spiste opp! Spist ferske moreller i Sørfjorden i Hardanger. Ja, selve oppskriften på en Norsk postkortferie. Hun kjøpte argumentasjonen min da.

Nå er det vinterferie og kravene er de samme. Mormor tok grep, og tok med barnebarnet sitt på dagstur til Svinesund. Da hun kom hjem, var hun begeistret! 5 kg mel koster bare 90 kr og sukker er veldig billig. Visste du det, mamma?
Jeg kjenner at hjertet mitt gråter litt når begeistringen er større over en harry-tur enn Sunnmørsalpene. Men tross alt, bare verdens søteste barn kommer hjem fra Sverige med kebabkjøtt til faren sin.