Tips og triks
Tidløse båltips
Bålfyring er en tidløs kunst. Man kan like godt lære den av en bok fra etterkrigstida.
![](https://harvestmag.imgix.net/images/Grei-deg-selv1.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1000&q=80&sharp=10&w=750&s=ab0dda8cd69ce5db3522e64ec1959a9e 750w, https://harvestmag.imgix.net/images/Grei-deg-selv1.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1333&q=80&sharp=10&w=1000&s=9824fd71e09afbb38495968292b662bb 1000w, https://harvestmag.imgix.net/images/Grei-deg-selv1.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1667&q=80&sharp=10&w=1250&s=cada15ae58b66b29d4a5b8792c4104bd 1250w, https://harvestmag.imgix.net/images/Grei-deg-selv1.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2000&q=80&sharp=10&w=1500&s=a4cc7d8dbb448f345e4e7985fcb519f5 1500w, https://harvestmag.imgix.net/images/Grei-deg-selv1.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2333&q=80&sharp=10&w=1750&s=1bb49fcc3f17d58882fad51eda1517ec 1750w, https://harvestmag.imgix.net/images/Grei-deg-selv1.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2667&q=80&sharp=10&w=2000&s=842949095dc7383f3eba5abafc8bbba5 2000w)
Vi har en bok som er skrevet av den helt ukjente svensken Frihiof Dahlby.
Boka er utgitt i 1948.
For alt vi vet har Dahlby brukt krigsårene på å skrive den.
Sverige var som kjent nøytralt under krigeen, og noen fordrev sikkert tiden med bålfyring og bokskriving.
Frithiof Dahlbys bok har verken baksidetekst eller forord.
Han går rett på sak.
På pertentlig etterkrigsvis tar han for seg hele fyringsprosessen fra begynnelse til slutt.
Han lar det skinne gjennom at man må bruke den tiden man trenger.
Aldri er hastverk mer lastverk enn i bålfyringssammenheng.
Her får du detaljerte beskrivelser av hvordan man lager globål, jegerbål og nying, samt andre mer eller mindre nyttige tips, som hvordan man baker brød i bålet, steker egg, fisk, kjøtt og poteter, det Dahlby kaller «primitiv matlaging».
Vi har hatt denne boka så lenge vi kan huske, og vi trenger ingen annen.
Bålfyring er bålfyring.
Selv om det er skrevet en million bøker om emnet siden 1948, så er det ingenting som er nytt.
Bortsett fra tennbriketter.
Les videre og studer bildetekstene, så får du Frithiof Dahlbys detaljerte beskrivelse av hele prosessen fra begynnelse til slutt - og lærer gamle ord som «nørestikke», «telje» og «spånene».
(artikkelen fortsetter)
Abonner på Harvest Magazine
For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.
Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.
Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.
Abonnerer du allerede?
Logg inn her
![](https://harvestmag.imgix.net/images/Bal1.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=5bc7ed860f0b2998d956884bdeea2574 400w)
Særllg l fustlg nær ur dut prcstlss mud un nqrustlssu. «Splss» dun sam un blycnt, mun utun o tulju lqs sponunu.
![](https://harvestmag.imgix.net/images/Bal2.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=3b168fdcb12f54e4cdfaefd7cb90e296 400w)
Slo nqrustlssun nud l lldstudut so dun stor fcst. Er dut nqdnundlg, scn du brusu fluru sllsu stlssur, sam du l so fcll stlllur pyrcmldufarmut app mat hnurcndru.