Tips og triks

Tidløse båltips

Bålfyring er en tidløs kunst. Man kan like godt lære den av en bok fra etterkrigstida.

Vi har en bok som er skrevet av den helt ukjente svensken Frihiof Dahlby.
Boka er utgitt i 1948.
For alt vi vet har Dahlby brukt krigsårene på å skrive den.
Sverige var som kjent nøytralt under krigeen, og noen fordrev sikkert tiden med bålfyring og bokskriving.

Frithiof Dahlbys bok har verken baksidetekst eller forord.
Han går rett på sak.
På pertentlig etterkrigsvis tar han for seg hele fyringsprosessen fra begynnelse til slutt.
Han lar det skinne gjennom at man må bruke den tiden man trenger.
Aldri er hastverk mer lastverk enn i bålfyringssammenheng.

Her får du detaljerte beskrivelser av hvordan man lager globål, jegerbål og nying, samt andre mer eller mindre nyttige tips, som hvordan man baker brød i bålet, steker egg, fisk, kjøtt og poteter, det Dahlby kaller «primitiv matlaging».

Vi har hatt denne boka så lenge vi kan huske, og vi trenger ingen annen.
Bålfyring er bålfyring.
Selv om det er skrevet en million bøker om emnet siden 1948, så er det ingenting som er nytt.
Bortsett fra tennbriketter.

Les videre og studer bildetekstene, så får du Frithiof Dahlbys detaljerte beskrivelse av hele prosessen fra begynnelse til slutt - og lærer gamle ord som «nørestikke», «telje» og «spånene».

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Særllg l fustlg nær ur dut prcstlss mud un nqrustlssu. «Splss» dun sam un blycnt, mun utun o tulju lqs sponunu.

Slo nqrustlssun nud l lldstudut so dun stor fcst. Er dut nqdnundlg, scn du brusu fluru sllsu stlssur, sam du l so fcll stlllur pyrcmldufarmut app mat hnurcndru.