FEDME-MYSTERIET

Hva i mat gjør oss raskest mett?

Vi overspiser sukker og fett fordi matproduktene våre ble ribbet for det som faktisk gjør oss mett.

Dette er del 4 i serien Fedmemysteriet. Del 1-3 finner du lenger ned i saken.

Hvor kom den fra, verdens vektøkning fra 1970-årene? Og hvorfor legger vi på oss fortsatt, også barn, og påfører oss livsstilssykdommer som diabetes 2, hjertesykdom, metabolsk syndrom og så videre? Som igjen gir oss slankekurer, slankeguruer, vektklubber, influencere, fedmekirurgi og legemidler?

Hvor kom alle kiloene fra?
Fra fettet i maten!
Tanken fra 1950-tallet virket logisk: Fett gir hjerteinfarkt og må jo liksom være fetende. 1 gram fett inneholder 9 kalorier. 1 g karbohydrat = 4 kalorier, det samme gjør 1 g protein.
Unngå fettet, så slipper du både infarkt og overvekt, sa de nye kostholdsrådene

Nå ga kvikke typer i matindustrien oss lowfat-maten: Ved å prosessere fett vekk fra maten, og erstatte mettet fett med prosessert vegetabilsk fett, og heller tilsette sukker og annen moro, kunne man selge produktet (mat ble nå ‘produkter’) som ‘slankende’ siden det nå inneholdt færre kalorier.

Neinei! svarte andre eksperter, det er sukkeret og de raske karbohydratene som gjør oss tunge og syke. Sukker stimulerer blant annet insulinproduksjonen, og insulin er et fettlagringshormon som sier til kroppen: “Mer sukker? Vi lagrer det som fett her på magen, så lager vi en bilring sammen!”

For disse var sukkeret årsaken til Vazelina Bilopphøggers sin perle: jeg har itte bruk for giftering, je har nok med de ringa je har, ringen den sitt fast rundt vomma mi, og der trur jeg at den må bli.

Ekspertene har kjempet sine slag, litt i angrep, litt i forsvar, mens halve verden forsøkte å telle kalorier, uten at det gjorde oss verken friskere eller slankere, vi kom sikkert ut av tellinga. Men nå begynte nye eksperter med andre forklaringer å hviske: Verken fettet alene, eller sukkeret alene, kan forklare fedmen.

Befolkningsgrupper kjent for å spise mye fett, også mettet fett, kan holde seg slanke og friske (masai-eksemplet).

Befolkningsgrupper som spiser mengder med karbohydrater, som hvit ris, kan også holde seg slanke og friske (Okinawa-eksemplet).

Det er kombinasjonen av sukker og fett som er vår tids dødssynd, begynte man å tenke. Mat rik på sukker og fett, som ikke finnes i naturen, gir oss et mektig dopaminrush. Vi blir avhengig, som av narkotika, av mat prosessert til å inneholde mengder med energi fra fett og sukker.

Fett, sukker og kaloritelling har vært gjennomgangstonen i fedmemysteriet. Og det har gitt oss endeløse (og mange mislykkede) forsøk på vekttap. Men enda en gang dukket en ny forklaring opp, over likene på alle slankekurers kirkegård. Man så verken på fettet eller sukkeret, nei, nå oppsto tørre studier på det hittil så usexy… proteinet!

Spørsmålet: Hva skjer når kroppen får for lite protein – fordi "maten" er fylt med fett og karbo?
Forskerne Simpson og Raubenheimer er legendene i proteinfeltet. Protein-entusiaster står på denne duoens skuldre. Og vi skal til én av dem, til internettfenomenet, legen Ted Naiman, en fyr som har irritert de mest fettelskende i keto-miljøet, fordi Naiman er superskeptisk til overdrevent fettinntak som slankekur.

Er det noe overvektige ikke trenger, sier Naiman, så er det enda mer fett. De er jo stinne og syke av energi (sukker og fett). Det de trenger, er protein! “Jeg er ikke motstander av keto”, forsøker han jevnlig å berolige sine fiender, “jeg er bare sterk motstander av for energioverdoser.”

(Artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her