Kokken Tor

Den billigste delen på et lam er den beste!

Og her er et enkelt triks som tar lammebogen til nye høyder.

Lam lever korte, men fine liv, mye ute på beite. Kjøttet får smak av naturen og god fettsyre-balanse. Men også ganske mye fett, så lammekjøtt spises ikke for ofte. Det må ikke være et lår eller en hel sadel, men gjerne en del som er billigere, og med riktig steking mørere - og mer smaksrikt.
Jeg snakker om frambeina, om lammebogen. Ofte kuttes den opp i skiver, til fårikål og gryter. Fordi det er mye bein og lite kjøtt på bogen. Men en bog holder til tre, fire, kanskje fem, avhengig både av vekten rundt bordet og vekten på lammet (og tilbehøret). Eller stek to samtidig, hvis mange skal mettes.

Det kan bli for mye mikk-makk med råvarene. Glem marinering og krydder-blandinger og hvitløksfedd stukket inn her og der. Gni bare bogen inn med salt og pepper, legg eventuelt en hel hvitløk i formen og en skvett vann.
Og så, det lille trikset, som jeg lærte av en «ekte» kokk: Legg noen rause klatter med Røros-smør på bogen. Det syrlige smøret renner nedover den fete bogen og løfter den til nye høyder, og gir samtidig en fortreffelig sky som du kan øse over kjøttet noen ganger underveis (og servere som en sky-saus, press gjerne den bakte hvitløken og ha i).

Stek bogen langsomt. 140 grader i omtrent fire timer til den blir mør som beina dine mot slutten av en lang dagsmarsj.

P.s: Lammebogen kan selvfølgelig også grilles. Brune bogen med direkte varme på alle sider først, så over i en keramisk form på lav varme.