Pan blir Harvests diskusjonsarena

I 2020 gjør vi noen endringer som vi håper vil bidra til et bedre grønt ordskifte i Norge.

Pan startet opp for 16 måneder siden. Vi har skrevet om mye forskjellig og prøvd litt av hvert. En stor takk til alle skribenter som har bidratt. Totalt har vi i 2019 publisert ca. 180 tekster fra omtrent like mange skribenter. Det er først og fremst dere som er grunnen til at Morgenbladet nylig skrev at «vi trenger en grønn deloffentlighet. Tidsskriftet Pan tar skritt i riktig retning», mens Bokmagasinet i Klassekampen framhever Pan som et tidsskrift som «utmerker seg med klimasaker som går utenfor klisjeene».

Året som har gått har vært forrykende for grønn politikk. For ett år siden hadde vi knapt sett klimastreikende skoleelever i Norge. Ingen hadde blitt arrestert i protester mot vindkraft. FNs naturpanel hadde fortsatt ikke satt tap av natur på dagsorden som en like stor trussel som klimaendringene. Vi hadde ikke hatt et kommunevalg der de grønneste partiene til sammen fikk tidenes høyeste oppslutning – og Høyre, Ap og Frp den laveste noensinne. Folk lo fortsatt av Rasmus Hanssons ord fra valgkampen i 2013 om at den materielle levestandarden på 1980-tallet ikke var så verst.

Alt dette har endret seg i 2019 og det har vi merket. Ikke bare får vi stadig flere innsendte bidrag, men vi får også stadig flere tips om viktige saker som de store mediene ikke vil dykke ned i. Derfor har vi lagt mye ressurser ned i tidkrevende og grundig gravejournalistikk – i første rekke om vindkraft og om innføringen av et nytt system for naturkartlegging i Norge. Vi jobber med andre graveprosjekter som dere vil se mer av på nyåret. Slikt skal vi fortsette med i 2020, for vi føler det er en nisje som få andre kan fylle.

Pan som Harvests diskusjonsarena

Fram til nå har Pan vært finansiert av gaver og prosjektstøtte. Det har gjort det vanskelig å skape forutsigbarhet for redaksjonen, og derfor ble vi veldig glade da Harvest foreslo at Pan blir Harvests åpne diskusjonsarena, mot at Harvest finansierer Pans «grunnmur» (ca. halvparten av budsjettet vårt i 2020). Det gjør at vi får en større og mer stabil redaksjon i Pan. Vi kommer dessuten til å koordinere publiseringene våre mer, slik at det blir tydeligere at Pan er diskusjonsarenaen, mens annet stoff hører hjemme i Harvest. Samtidig vil du se flere av Pans artikler bli postet i sosiale medier også av Harvest. Vi avslutter Pans ukentlige nyhetsbrev, og i stedet vil du se utvalgte Pan-artikler i Harvests nyhetsbrev.

Innsendte meningsytringer skal fortsatt være gratis tilgjengelig i Pan, mens saker skrevet av oss i redaksjonen vil ofte bli lagt bak Harvests betalingsmur (men husk at Harvest-abonnenter fritt kan dele saker videre til ikke-abonnenter).

Vi har vært veldig glade for gaver fra lesere gjennom vipps og faste månedlige beløp. Tusen takk til alle, uansett beløp! Siden vi nå delvis integreres med Harvest, avslutter vi begge deler. Tegn heller abonnement på Harvest – og fortell vennene dine om det.

Vårt nyttårsforsett

I 2020 er målet vårt å fortsette arbeidet med å bygge Pan som en arena for uredd og raus diskusjon blant alle som er opptatt av klima, natur og miljø og som vil sette det i en større sammenheng.

Vi skal dyrke et ordskifte der vi er rause med hverandre og der vi prøver å tolke hverandre i beste mening. Samtidig skal vi uredd gå inn i kontroversielle temaer – også blant dem som mange i den brede grønne leiren er uenige om. Vi skal bare gjøre det på en konstruktiv måte.

Alt dette kan vi bare få til om dere lesere fortsetter å sende oss tekster og ideer til saker dere synes fortjener oppmerksomhet. Ikke nøl med å ta kontakt!