Meninger

Oljefondet ut av olje – viktigere for Venstre enn for klimaet

Vitsen med Venstre bør være mer enn å få regjeringen til å følge Norges Banks råd.

Trine Skei Grande får i dag åpne Venstres landsmøte med gladnyheten om at Oljefondet i praksis dropper de fleste selskapene som driver med utvinning av olje og gass. Det er en fin symbolsak for klimaet at vi som oljeland sier at vi ikke vil putte sparepengene våre inn i olje. Men dette er altså noe som Norges Bank anbefalte allerede i 2017 av rent økonomiske årsaker: Vi har puttet nok egg i oljekurven allerede gjennom alt vi som fellesskap eier av olje. Går oljeprisen i gulvet, er det greit at sparepengene våre ikke ligger i slike selskaper.

En ekspertgruppe nedsatt av Finansdepartementet vendte likevel tommelen ned for forslaget i august 2018, og i tida etterpå har det vært lite offentlig debatt om spørsmålet. Miljøvernere har av gode grunner rettet skytset mot skatteregimet for petroleum (ikke minst den beryktede leterefusjonsordningen) og mot de stadig flere nye letekonsesjonene. Om man vil la oljenæringa gå inn i solnedgangen på en verdig måte, er det den rette måten å gjøre det på.

Men det kan ikke et av Norges minste partier presse Høyre og Frp til. Dermed var spørsmålet hvordan Trine Skei Grande skulle få innkassere en viss seier før Venstres landsmøte åpner i dag. Løsningen med å droppe oljeselskapene fra Oljefondets referanseindeks har stor symbolverdi men betyr ingenting for norsk oljenæring. Det er en løsning i verste norske klimapolitiske tradisjon: Vi gjør noen endringer i hva vi holder på med utenlands, så kan vi fortsette hjemme som før.

Ved første øyekast kan man tenke seg at saken vil inspirere resten av verdens store pensjonsfond. Dessverre er de som er sammenliknbare med Norge – altså som konverterer olje i bakken til penger på bok, og som derfor som Norge er overeksponert for oljeprisfall – er land som Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. De har ikke noe klimavennlig Venstre i regjering, for å si det mildt. De kommer ikke til å følge Norges eksempel på denne siden av 1,5-gradsmålet, er jeg redd. I tillegg bader verden i dag i kapital på desperat leting etter noe lønnsomt å investere i. Det er bare oljeprisfall som vil gjøre noe med det.

Å ta Oljefondet ut av oljeselskapene er riktig for spareboka vår, og kanskje viktig for Venstres ledelse. Men det er ikke viktig for klimaet, og jeg tror ikke det er det som vil få miljøvernere til å skjønne vitsen med Venstre ved valget 9. september. Trine Skei Grande har fortalt meg i et intervju at hun aldri vil gå til valg med kritikk av forbruk og vekst, for det gjorde Oslo Venstre i 1991 – og fikk 1,5 % av stemmene. I Norstats måling for Aftenposten og NRK 5. mars lå de på 1,9 %. På tide å finne litt flere jordnære saker for Norges gamle radikale parti?