Harvest Magazine

icon-search
  • Om Harvest
  • Abonnement
  • Harvest som gave
  • Artikkelserier
  • Harvest anbefaler
  • Pan
  • icon-searchSøk
  • icon-emailNyhetsbrev
  • Logg inn
  • Registrer

Artikkelinformasjon

Du leser: Konfliktfri flytting av statlige jobber til distriktene

Lengde: 3 min
icon-facebook icon-twitter
pan-logo

Konfliktfri flytting av statlige jobber til distriktene

icon-facebook icon-twitter

Staten må fjerne kravet om at alle dens ansatte i framtida må fysisk dukke opp på kontoret hver dag. Slik kan flere statlige arbeidsplasser komme distriktene til gode.

  • Dato: 28.04.2020
  • Tekst: Karina Ødegård

  • Estimert lesetid: 3 min

Om skribenten

Karina Ødegård er kommunestyrerepresentant og nestleder i Viken MDG. Hun ledet temautvalget for distriktspolitikk som har gitt innspill til programprosessen i MDG. I sitt daglige arbeid er hun avdelingsleder med medarbeidere i Mo i Rana, Molde, Oslo og Porsgrunn.

For hver uke blir det mer sannsynlig at koronapandemien vil skape og fremme endringer i et tempo og med en kraft vi ved inngangen til 2020 knapt kunne forestille oss. Koronapandemien er en port inn i en ny tid.

Mange av oss har siden mars hatt hjemmekontor, og befolkningens digitale kompetanse har gjort et kvantesprang innen nettmøter. Møteplattformer som Teams og Zoom er blitt mer selvsagte enn Skype noensinne har vært, og selv om mange kjenner på en “brakkesyke” vil de også kunne innrømme at den nye tilværelsen har noen gode sider ved seg. Det er for eksempel påfallende hvor mange jobbreiser, som kan erstattes av digitale videomøter, og hvor mye tid vi tidligere har brukt på pendling, som enkelt - i alle fall delvis - kan erstattes med hjemmekontor.

Teknologien er ikke ny. Stadig bedre digital infrastruktur har likevel økt potensialet. Og koronapandemien har gitt oss et uønsket dytt over denne terskelen til det moderne samfunnets potensiale for desentralisering. Kjenn på ordet: “desentralisering”. Ja. For når vi har en godt fungerende digital infrastruktur, så kan vi i større grad både møtes og jobbe sammen digitalt. Du kan sitte i et kontor på Hadeland og snakke med kollegaer i Stavanger, Kristiansund, Florø eller Hammerfest via en digital møteflate som fungerer så godt at jobben blir gjort. Et av de viktigste tiltakene våren 2020 for å redusere smitte - hjemmekontor - har altså tvunget mange av oss til å jobbe desentralisert. Resultatet burde inspirere oss.

Innen mange yrker fungerer telependling. Mens vanlig arbeidspendling består i at du reiser med buss, tog eller bil til arbeidsplassen din, er telependling oppkoblingen mellom ditt hjemmekontor og arbeidsgiver. For hvorfor bruke flere timer på reising til og fra jobb hver dag, dersom du kan hente deg en kaffekopp på kjøkkenet, gå og sette deg på din egen kontorplass, være påkoblet alle jobbens systemer og kunne gjennomføre godt fungerende møter med kollegaer, kunder og klienter i hele verden? Telependling utvider en bys pendlingsomland fra et tosifret antall kilometer til å være begrenset kun av kapasiteten og kvaliteten på vår digitale infrastruktur.

Les mer

Hva er egentlig arbeid i vår tid? Les flere artikler om arbeid her.

Dette skaper et mulighetsrom til å tenke nytt rundt mange arbeidsplasser. Enhver arbeidsplass som er av administrativ karakter, eller som i stor grad består av saksbehandling, er ikke lenger like bundet av å være på et bestemt kontor. Arbeidsplasser kan desentraliseres uten å flytte kontorets fysiske adresse.

Vi kan ansette de rette personene til de rette jobbene uavhengig av hvor de bor. Du kan jobbe på Oslo-kontoret mens du fysisk sitter på Otta.

Vi kan ansette de rette personene til de rette jobbene uavhengig av hvor de bor. Du kan jobbe på Oslo-kontoret mens du fysisk sitter på Otta.

Det er nettopp det vi nå skal gjøre. Vi skal ikke bare gi folk friheten til å leve gode liv i distriktet. Vi skal også gi dem muligheten til å kunne jobbe i statlige stillinger på lik linje med folk som bor i byen. Telependling gjør det mulig.

Ikke vil det være vanskelig heller. Det eneste vi trenger å gjøre er å være villige til å se mulighetene telependling gir og i tillegg sørge for at alle har tilgang til tilstrekkelig raskt internett uavhengig av bostedsadresse.

Og gevinsten? Folk i distriktene får tilgang til et større arbeidsmarked, og arbeidsmarkedet får tilgang til flere folk. Vi kan spare ressurser ved å redusere antall arbeidsreiser. Og tiden vi sparer kan vi bruke på oss selv. Kanskje ta en tur ut i naturen der vi bor. Kjenne på gledene livet kan gi.

Vil du bidra med en artikkel? Har du spørsmål eller tips? Skriv til tidsskriftetpan@gmail.com

Kommenter saken her.

Mest leste saker

  • Når samiske rettigheter og miljøvern kolliderer

    Urfolkskamp er miljøkamp, men likevel har ikke miljøbevegelsen vært flinke nok til å se det store bildet. Hva må vike når klimatiltak påvirker samiske næringer negativt?

  • Det grønne skiftets luftspeiling

    Hva om grønn vekst er det grønne skiftets Flyvende hollender – skipet vi tror kan komme oss til unnsetning, men som i virkeligheten er en luftspeiling?

  • Hvordan reise kollektivt fra Vadsø til Lisboa

    - Å legge ut på et togeventyr dreier seg mye om hvilken innstilling du reiser med, skriver Bjørn Stærk i sin nye bok.

  • Trenger vi mineraler fra havbunnen?

    Er gruvedrift på havbunnen nødvendig for det grønne skiftet? Vi spurte en filosof, som mener vi ikke må ta argumentene for god fisk.

Hold deg oppdatert på Harvest

Følg oss på:

Harvest i sosiale media

  • Facebook
  • Instagram

© 2016 Harvest Publishing

Navigasjon

  • Abonnement
  • Serier
  • Søk
Utviklet av: Værsågod