Klimastreiket – får advarsel om oppsigelse

Bjørn Godal klimastreiket på fredag. Nå venter en advarsel om at han mister jobben om han gjør det igjen.

Bjørn Godal og Maria Almli.

Foto: Karolina O. A. Pettersen

Bjørn bor i Steigen og jobber for Salten friluftsråd, med Salten regionråd – en sammenslutning av kommunene i Salten – som arbeidsgiver.

- I begynnelsen av mars varslet jeg om at jeg ville delta i klimastreiken i dag. Jeg ba om fri og å bli trukket i lønn, og kalte det klimastreik, forklarer han.
Arbeidsgiveren kunne ha trukket Bjørn i lønn og ikke gjort noe mer ut av det. I stedet rådførte de seg med sin arbeidsgiverorganisasjon, Kommunenes Sentralforbund. De var kontante på at en politisk streik som ikke følger boka først må gi advarsel til de streikende og så oppsigelse om det gjentar seg. Salten regionråd fulgte rådet.

Dermed rådførte Bjørn seg med sin fagforening, Naturviterne. De ble tatt litt på senga av spørsmålet. Som andre fagforeninger er de ikke vant med å kjempe for noe annet enn medlemmenes egeninteresser.
- Egentlig er jo dette en streik for mindre lønn, sier Bjørn, som er opptatt av at klimakampen må innebære lavere forbruk. Klimastreikedagen i går brukte han og samboeren Maria Almli blant annet til å bruke til reparasjon av ødelagte klær og utstyr.
- Naturviterne kunne ikke støtte min aksjon, men jeg opplevde at de tok meg på alvor. Både leder og nestleder ringte meg, og de ønsker å følge saken, sier han.

Bjørn forstår at likebehandlingsprinsippet gjør at arbeidsgiveren ikke vil åpne opp for "uorganiserte" politiske streiker som går utenom fagforeningene, men er skuffet over at de ikke har brukt tolkningsrommet de hadde. I stedet ville de statuere et eksempel.

Egentlig hadde han planlagt å streike en dag i måneden.
- Men jeg vil ikke miste jobben min med å fremme friluftsliv i Salten, så jeg kommer ikke til å gå videre med klimastreiken, sier han.
Kontrasten er desto større til samboerens arbeidsgiver. Hun er forsker ved den private Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling, og fikk denne responsen fra rektor: «Det finnes vel knapt noen bedre grunn å streike for! Lykke til med mobiliseringen!».

Bjørn får ikke fortsette klimastreikene han hadde planlagt i vår, men kanskje har han startet en snøball som kan føre til lovlige politiske klimastreiker?