Kan vi dele oss til mer bærekraftige matvaner?
Bærekraftig forbruk er blitt trukket frem som viktig i møte med klimakrisen. Kan andelslandbruk lære oss noe om hvordan vi kan omstille oss og hvordan vi skal legge til rette for flere slike delingsløsninger?
![](https://harvestmag.imgix.net/pan/Virgenes-fennikel.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=250&q=80&sharp=10&w=400&s=52cac4a25eb80022af675cafdacb0a03 400w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Virgenes-fennikel.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=406&q=80&sharp=10&w=650&s=ac2678398e0ddf509b842f7d92e37e35 650w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Virgenes-fennikel.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=563&q=80&sharp=10&w=900&s=271c85015e2d4fa6b2e492de7aef12b5 900w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Virgenes-fennikel.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=719&q=80&sharp=10&w=1150&s=43fb3da3db975627331fb09a880a6dcf 1150w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Virgenes-fennikel.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=875&q=80&sharp=10&w=1400&s=a00c0341e84d7a28d437749fc605105b 1400w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Virgenes-fennikel.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1031&q=80&sharp=10&w=1650&s=e2328e15130856787d5fad8129ac0614 1650w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Virgenes-fennikel.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1125&q=80&sharp=10&w=1800&s=a36b5d67cad5aa981854d04b97217ef6 1800w)
Andelslandbruk er en form for delingsøkonomi der forbrukere og bønder samarbeider om matproduksjonen og deler på både risiko og arbeid. Her fra Virgenes andelsgård.
Foto: Karina StandalOmstilling til et mer bærekraftig forbruk
Bærekraftig forbruk er blitt trukket frem som viktig i møte med klimakrisen. Omstilling krever en åpen og innovativ prosess hvor både innbyggere, næringsliv, sivile organisasjoner, myndigheter og forvaltning deltar aktivt. Prinsipper som kretsløp (sirkulær økonomi) og samarbeid for å utnytte ressurser bedre (delingsøkonomi) må komme i forgrunnen, mens velvære forankret i forbrukersamfunnets mekanismer må komme i bakgrunnen. For samfunnet og den enkelte betyr en slik omstilling dyptgående endringer i hvordan vi lever livet. En slik prosess vil kjennes på kroppen, men den trenger ikke bare være ubehagelig hvis vi også endrer hvordan og hva vi tenker på som ‘det gode liv’. En trend som kan være med å endre både hverdagsvaner, holdninger og verdier er andelslandbruk.
Andelslandbruk er en form for delingsøkonomi og en ‘ganske ny’ måte å drive landbruk på, der forbrukere og bønder samarbeider om matproduksjonen. Det innebærer at man deler på både risiko og arbeid. Andelshavere betaler en fast sum i året som skal sikre bonden en stødig og rettferdig inntekt på tross av variasjoner i avlingen. I tillegg er andelslandbruket bygget opp rundt tanken om et arbeidsfellesskap hvor hver andelshaver bidrar med noen dugnadstimer og ekstra hjelp når det behøves. Et spørsmål for forskningen er om delingsløsninger som andelslandbruk kan lære oss noe om hvordan vi kan omstille oss og hvordan vi skal legge til rette for flere slike delingsløsninger i samfunnet.
![](https://harvestmag.imgix.net/pan/Woien-hodekal.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=250&q=80&sharp=10&w=400&s=fd56812ea1c0597d2615121403eaf64e 400w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Woien-hodekal.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=406&q=80&sharp=10&w=650&s=66c2ed4ed59a01f8bbeb40ce1fdfc6bf 650w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Woien-hodekal.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=563&q=80&sharp=10&w=900&s=d96eda07776d0c5f826517c145eb59b6 900w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Woien-hodekal.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=719&q=80&sharp=10&w=1150&s=9d2ada93e1c857390e44854a801e3852 1150w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Woien-hodekal.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=875&q=80&sharp=10&w=1400&s=1cc5bce1245e7060e68c2feed26485f7 1400w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Woien-hodekal.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1031&q=80&sharp=10&w=1650&s=5aa7e40adcd84c6dabdf4c6c25bd2532 1650w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Woien-hodekal.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1125&q=80&sharp=10&w=1800&s=a05bf2153d7c750879e502761cc2a19b 1800w)
Andelshavere betaler en fast sum i året som skal sikre bonden en stødig og rettferdig inntekt uavhengig av variasjoner i avlingen. Her hodekål hos Dine Røtter – andelslandbruket på Wøien gård.
Foto: Karina StandalShareOn prosjektet
For å forstå bedre hva som motiverer folk til å bli med i delingsløsninger i hverdagen og hvordan vi kan legge til rette for delingsøkonomi har vi ved CICERO i prosjektet ShareOn utforsket delingsløsninger for viktige deler av hverdagslivet som mat, bolig, fritid og transport. I denne artikkelen presenterer vi noen av funnene som angår mat og andelslandbruk. Vi har intervjuet bønder og styre, samt fulgt 30 nye andelshavere gjennom en vekstsesong ved andelsgårdene Øverland og Virgenes. Virgenes ligger ved vakre Numedalslågen og har grønnsaker og egg, samt kjøtt fra griser og storfe. Virgenes har en bred skare av andelshavere både fra Vestfold, Akershus og Oslo siden de leverer mat på drop-punkter i flere byer så andelshaverne ikke behøver å høste selv i en travel hverdag. Man kan også betale litt ekstra for å slippe dugnadsplikten.
På gården Øverland i Asker dyrkes det grønnsaker, bær, urter, blomster og valnøtter. De kan også friste med honning og egg fra frittgående høner. Øverland er den eldste andelsgården i Norge og gir mat til omtrent 500 sjeler fra Asker og Oslo-området, som jevnlig kommer og høster. Artikkelforfatteren har selv blitt andelshaver på Dine Røtter – andelslandbruket på Wøien gård, rett utenfor Sandvika. Her dyrkes det grønnsaker, blomster og urter, samt at man får egg fra gårdens egne høner. For undertegnede har det å delta i andelslandbruk ikke bare vært en ny og spennende aktivitet, men også gitt bedre innsikt i både gleder og utfordringer.
Et viktig poeng i studien har vært å snakke med de nye andelshaverne for å høre hvorfor de har valgt å være det, og om de har endret matvaner i løpet av et år. I tillegg var vi interessert i å høre om det å være andelshaver gjorde noe med oppfatningen av det gode liv.
![](https://harvestmag.imgix.net/pan/Oda_egg_191003_204905.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=c8acb6ac8fe223e626e718897e063919 400w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Oda_egg_191003_204905.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=f13fc8a8ce9794c65d864fd6fa41cbec 650w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Oda_egg_191003_204905.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=00e013682bdd5edabc51f4ab783739fe 900w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Oda_egg_191003_204905.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=a371e31c37f62fdfb23e8a1731d632a3 1150w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Oda_egg_191003_204905.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=db50cba954991a10417e17e9f49a862c 1400w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Oda_egg_191003_204905.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=0df255bc2b6aee1b5a4b1f6b0f514e79 1650w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Oda_egg_191003_204905.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=60847dbcc5c7e1524c02433696d8e82d 1800w)
Lokalproduserte egg fra glade høner.
Foto: Karina StandalGlade gulrøtter og triste griser
Et av de mest fremtredende funnene våre var at en av de viktigste motivasjonene for både andelsbøndene og mange av andelshaverne var å promotere alternativer til konvensjonelt landbruk. En av andelshaverne fortalte at de i familien nå snakket om maten de spiste som glade griser og glade gulrøtter i motsetning til trist mat fra butikken. Hun og familien fikk mat fra Virgenes gård og fremhevet økologiske grønnsaker og dyrevelferd med frittgående griser.
Også for bonden Tore Jardar på Virgenes, har det å bli et andelsandbruk gitt muligheten til å legge om driften helt. Istedenfor å dyrke en enkelt kornsort med kunstgjødsel har han nå laget et system hvor frittgående høner og storfe beiter og gjødsler på delene som er flomutsatt, mens grønnsaksdyrkingen foregår like ved huset. Så har han griser som går fritt i skogen. Sprøytemidler er kuttet helt ut. Hvis han skulle drevet storskala produksjon av kun en matsort hadde ikke slike endringer vært økonomisk mulig.
Men også andelshaverne var opptatt av behovet for å tenke nye veier i norsk landbruk. De var veldig kritiske til store aktører som setter spilleregler basert på profitt som fremste målsetting. De mente det skapte dårlige vilkår for dyr og jord. Isteden var de opptatt av økologisk dyrking, regenerativt jordbruk og dyr som har det bra før de blir mat. Ved å være andelshaver følte de at de som forbruker både støttet bonden, som de mener sitter med en altfor liten del av profitten i dagnes markedsbaserte jordbruk, og de la grunnlaget for at alternative former for landbruk kan vokse frem.
![](https://harvestmag.imgix.net/pan/Virgenes-grisunger.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=b547bf50cdfc59ad9109faf96294058c 400w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Virgenes-grisunger.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=3878e5da9ffcdbf6a907db83a2e9631c 650w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Virgenes-grisunger.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=9fa5be1a08fa1589d41d044fadb9f438 900w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Virgenes-grisunger.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=cbb92bc7125bc6ffba047a4424fdf7e5 1150w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Virgenes-grisunger.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=d75ec14452fa0d9070dc629d9e82657d 1400w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Virgenes-grisunger.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=a65337c14bfd325afc1d22fb7570c979 1650w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Virgenes-grisunger.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=84b4759036d908e6009502c1026fcdd6 1800w)
Mange andelsbønder fremhever dyrevelferd som viktig. Her frittgående griser på Virgenes andelsgård.
Foto: Karina StandalMindre matavfall, mindre kjøtt og mer lokalprodusert mat
En annen viktig motivasjon for andelshaverne vi snakket med var at de ønsket seg god og sunn mat. De ville også lære mer om mat selv og gi barna opplevelsen og læring om mat. En gruppe andelshavere var også med fordi de hadde helseproblemer og ville ha økologisk og fersk mat for helsas skyld. I tillegg var også flere opptatt av hvordan matproduksjon og matvaner påvirket klima og miljø og de så det å være andelshaver som en måte å legge om kostholdet til økologisk og kortreist mat.
Og behovet for at vi endrer matvanene våre er nettopp en av de tingene vi kommer til å merke på kroppen. Ifølge den nylige (august) rapporten om klimaendringer og landareal fra FNs klimapanel trenger vi blant annet å spise mindre kjøtt for å hindre avskoging og frigjøre areal fra produksjon av dyrefor til menneskemat. Begreper som kjøtt-skam har meldt seg (og noen har kanskje følt på avokado-skam?). I tillegg er reduksjon av matavfall et viktig tiltak for å redusere klimagassutslipp.
De fleste av andelshaverne vi snakket med uttrykte at de ble mer bevisste på mat som ressurs.
De fleste av andelshaverne vi snakket med uttrykte at det å bli andelshaver gjorde at de ble mer bevisste på mat som ressurs. Særlig de som høstet aktivt selv på Øverland gård syntes det var en tankevekker hvor mye arbeid det faktisk er å produsere mat! Mange ville derfor kaste minst mulig og syntes det satt langt inne å hive selvplukket kål selv om den var litt stygg i kantene. For noen ble det også naturlig å spise mindre kjøtt. Når man har kjøkkenet fylt opp med deilige ferske grønnsaker er behovet for kjøtt mindre. På den andre siden spiste noen av andelshaverne på Virgenes gård mer kjøtt, fordi de nå hadde lettere tilgang på kjøtt som var i tråd med deres verdier om dyrevelferd. Endringene noen av andelshaverne hadde gjort var heller ikke nødvendigvis et resultat av å være andelshaver alene, men ofte et ledd i en større prosess hvor mange ønsket å leve mer bærekraftige liv. Å være andelshaver forsterket de verdiene og holdningene de allerede hadde. Likevel ga det ekstra motivasjon og praktisk mulighet til å leve etter disse verdiene og være et eksempel for seg selv og andre.
Et annet viktig moment var hvordan flere ble opptatt av å spise ‘det man har’ og det som er i sesong. Det krever en stor endring i hvordan man planlegger og lager mat. Plutselig står man der med to kålhoder i uka. Heldigvis er det ‘in’ å fermentere kål selv, så det er mulig å finne gode oppskrifter på nettet. Men vanskeligere er det kanskje å si innad i familien at fredagstacoen må vike fordi man må spise opp rotgrønnsaker fra gården. Det vokser mye spennende på gårdene, men avokado har de for eksempel ikke. Men flere mente denne omleggingen og det å spise lokal mat var nettopp det de ønsket seg ved å være andelshavere. Mange hadde derfor sluttet å kjøpe økologisk mat i butikken og i stedet valgt lokalprodusert mat.
![](https://harvestmag.imgix.net/pan/Aug3-Woien.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=250&q=80&sharp=10&w=400&s=ec12d4c18938e475701ac8f4e4e9d95b 400w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Aug3-Woien.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=406&q=80&sharp=10&w=650&s=8d2c38624f8268863be99f65488e8bbf 650w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Aug3-Woien.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=563&q=80&sharp=10&w=900&s=345dd569311516adec24521d5e3f1e42 900w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Aug3-Woien.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=719&q=80&sharp=10&w=1150&s=5bc573f462bb60adc53e318649bf0b75 1150w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Aug3-Woien.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=875&q=80&sharp=10&w=1400&s=1771220c3e4b9f9dbe0ad53474ad7b18 1400w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Aug3-Woien.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1031&q=80&sharp=10&w=1650&s=2da1463546881079b22845d1518d162f 1650w, https://harvestmag.imgix.net/pan/Aug3-Woien.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1125&q=80&sharp=10&w=1800&s=5dde7c52a039a6f873a6483ccffd2db4 1800w)
Andelshaverne oppga at de ønsket seg god og sunn mat. De ville lære mer om mat selv og gi barna opplevelsen og læring om mat. Her fra Dine Røtter – andelslandbruket på Wøien gård.
Foto: Karina StandalInngrodde matvaner og kreative kokker
Å endre matvaner er ikke en enkel sak, så her ligger kanskje den største utfordringen for oss forbrukere. Vanene våre er formet av faktorer som økonomi, hva vi har å velge i, kunnskap og ikke minst normer, verdier og holdninger. En omlegging av matvaner krever endring i flere av disse faktorene. Med andre ord er vanene påvirket av strukturer i samfunnet og de relasjonene vi lever i. Det er en forklaring på hvorfor informasjon som regel har liten påvirkningskraft på forbrukere.
Noen få av andelshaverne vi intervjuet hadde ikke fornyet medlemskapet sitt. De følte det ble for vanskelig å finne tid nok til å høste, og å skulle legge om kostholdet. Når man ikke klarer å få det til i hverdagen, blir slike endringer lett til en følelse av skuffelse og kanskje for noen dårlig samvittighet. Jeg har selv stått og bannet over grytene når man plutselig må lage opp mat fra bunnen av for å sikre at det som ikke får plass i kjøleskapet overlever ut uken. Belønningen er selvfølgelig deilig hjemmelaget og tidsbesparende mat i fryseren, men har man dårlig tid der og da er det ikke alltid en trøst. Og det er ikke alltid familien ser verdien av sunn mat når de aller helst vil ha med mor ut og hoppe på trampoline ‘akkurat nå’.
I tillegg krever en slik endring at man omdefinerer hva som er spennende mat. Flere vi snakket med sa de hadde blitt mer kreative i matveien for å finne frem til hvordan de skulle tilberede lårtunge og forskjellige rotgrønnsaker som polkabeter, knutekål og jordskokk. Men vi forbrukere blir stadig bombardert med reklame for ny og eksotisk mat fra fjerne verdenshjørner. Der står ikke gamle norske rotgrønnsaker like høyt i kurs. Da er det fint å være del av et andelslandbruk hvor man kan dele kunnskap, oppskrifter og erfaringer med hverandre. Enten om det er på åkeren eller i en Facebook-gruppe.
![](https://harvestmag.imgix.net/pan/mye-matlaging.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=250&q=80&sharp=10&w=400&s=661e01d178dd73372e771b73dcb62a31 400w, https://harvestmag.imgix.net/pan/mye-matlaging.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=406&q=80&sharp=10&w=650&s=e5ddc5a26634046a5b60a96cd946d3bd 650w, https://harvestmag.imgix.net/pan/mye-matlaging.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=563&q=80&sharp=10&w=900&s=b2208e270f8353b6e3c0eef331bffa14 900w, https://harvestmag.imgix.net/pan/mye-matlaging.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=719&q=80&sharp=10&w=1150&s=bf192136b5fd52f0c7175d0036f80a76 1150w, https://harvestmag.imgix.net/pan/mye-matlaging.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=875&q=80&sharp=10&w=1400&s=e57dd12ee10919e5f432478941ae8972 1400w, https://harvestmag.imgix.net/pan/mye-matlaging.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1031&q=80&sharp=10&w=1650&s=2b90d9bba760c49492363a8bf1bb2cff 1650w, https://harvestmag.imgix.net/pan/mye-matlaging.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1125&q=80&sharp=10&w=1800&s=24e45599f3364b3586813caa9f40d63c 1800w)
Å legge om matvanene kan kreve kreativitet. Da er det fint å være del av et andelslandbruk hvor man kan dele kunnskap, oppskrifter og erfaringer.
Foto: Karina StandalFrisk luft og jord under neglene
En siste ting som noen av andelshaverne trakk frem som en viktig motivasjon for å være andelshaver var gleden og opplevelsen det ga å få være med på gårdsarbeidet. Å legge om vaner i et travelt liv og med stadig press på det materielle er vanskelig, men det å være andelshaver er et mulig ‘pusterom’. Flere syntes at det å få jord under neglene, trekke inn den friske lufta og kjenne roen på åkeren ga en ny dimensjon til livskvaliteten. Det å være del av et felleskap ble også nevnt som viktig for noen. Men her ligger det nok et stort potensial, for vi hadde ventet å høre dette fra flere av de vi intervjuet. Mange hadde nok hatt forventninger om både å lære mer og å delta mer sosialt ved gårdene, men det ble ikke nødvendigvis slik.
![](https://harvestmag.imgix.net/pan/IMG_40431.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=d3f6fa087e8d3a94f7507a943137845f 400w, https://harvestmag.imgix.net/pan/IMG_40431.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=14174f40a9f4123e25731d03507c8043 650w, https://harvestmag.imgix.net/pan/IMG_40431.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=64840504fd0bec8d4d46a86bc6217def 900w, https://harvestmag.imgix.net/pan/IMG_40431.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=b3f6012eb8d8e25fbe01af6e6b479701 1150w, https://harvestmag.imgix.net/pan/IMG_40431.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=1df9958336977108319e4c21f1e891a6 1400w, https://harvestmag.imgix.net/pan/IMG_40431.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=688815bde43649d9de37491b5a4866bb 1650w, https://harvestmag.imgix.net/pan/IMG_40431.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=ab9baddf485610ee4b67c19e0f90a099 1800w)
Reppe andelslandbruk.
Foto: Lars Olav StavnesAndelslandbrukets rolle i deling og bærekraft
Funnene fra denne studien gir en pekepinn på hvordan en delingsløsning som andelslandbruk kan gi et mer bærekraftig samfunn. Det er viktig å fremheve at bærekraft her er tenkt som noe mer enn bare omstilling til et lavutslippssamfunn. Bærekraft handler like mye om sosiale og økonomiske forhold.
Men la oss ta klimadelen først. En direkte kobling mellom andelslandbruk og utslipp er nemlig en veldig komplisert øvelse. En viktig faktor er hvordan andelshaverne kommer seg til og fra gården, hva slags gjødsel som brukes, arealbruk og mange andre ting. Disse faktorene vil også variere veldig fra gård til gård.
Likevel viser studien at andelslandbruk kan være en viktig innfallsvei for å drive alternativ landbruk. Hele Norge kan ikke legge om landbruket etter en slik modell, men gårder som Virgenes, Øverland og Dine Røtter kan sees som en klimatilpasning fordi de er innovative og kan derfor finne nye løsninger på problemer som tørke og flom.
Fordi andelshavere deltar aktivt i matproduksjon får de nye erfaringer og kunnskap som utfordrer strukturer i samfunnet som er basert på et stadig økende forbruk på bekostning av klima og miljø.
Men sett i forhold til forbruk så har de en like viktig rolle. Fordi andelshavere deltar aktivt i matproduksjon får de nye erfaringer og kunnskap som utfordrer strukturer i samfunnet som er basert på et stadig økende forbruk på bekostning av klima og miljø. Ny bevissthet og vaner som å ‘klare seg med det man har’, i dette tilfellet et mangfold av rotgrønnsaker som vokser godt i norsk klima, er viktig i en omstillingsprosess hvor man må tenke nytt og bringe opp nye verdier. Det vil si at man ikke bare skal hige etter mer og nye ting på markedet, men klare seg med varer som er naturlig i sesong, kaste mindre mat, og være mer opptatt av at bonden får betalt rettferdig lønn. Kanskje kan det være med på å få oss til å se verdien av det ‘enkle liv’ hvor man for eksempel velger borte lange flyreiser til eksotiske strøk til fordel for kortreiste ferier?
Andelslandbruk gir også stort rom for sosial bærekraft. De kan være med på å bygge lokalsamfunn som baserer seg på å utvikle kunnskap og forståelse for de endringene vi står ovenfor i en omstillingsprosess. Som kjent tenker flere hoder bedre enn ett. Vi mennesker er sosiale dyr og skal vi endre vaner og holdninger er det vanskelig å gjøre det som enkeltindivid. Felleskapet er også viktig for gårder som Øverland og Virgenes, fordi man kan be andelshaverne komme og hjelpe til uten ekstra kostnader når stormen har revet ned drivhuset eller tørken krever ekstra vanning.
Det sosiale er også koblet til det økonomiske, siden vi trenger økonomiske løsninger som sikrer at vi utnytter ressursene bedre gjennom samarbeid og resirkulering. Det gir rom for en dialog og aktiv medvirkning mellom forbrukere og næring. Det kan også føre til en bedre fordeling hvor flere mennesker har råd til fersk sunn mat, og til integrasjon av grupper i samfunnet som lett faller utenfor. Men andelslandbruk har som andre delingsløsninger også sine utfordringer. Det er for eksempel viktig at slike løsninger ikke utkonkurrerer arbeidskraft som har sikker lønn med syke- og pensjonsrettigheter. Det kreves også at de er økonomisk bærekraftige i dagens markedsbaserte system.