Vær-nytt på nytt

«Vurder bruk av brodder»

Snø og is er ekstremt farlig og skaper kaos. Det aller farligste er likevel underkjølt regn.

Før i tiden var det slett ikke uvanlig med snø i november. Jeg er født tidig i november, og jeg husker at jeg alltid lurte på om det ville være snø på bursdagen. Noen ganger kom det så mye at jeg kunne base i snøen eller ta fram akebrettet.
Men var det noen som snakket om snøkaos? Ble det sendt ut ekstremvarsler i gul farge?
Hvis det snør 10-15 centimeter på Østlandet nå, kommer ordet kaos raskt frem.
«Ved 12.30-tiden mandag ettermiddag er snøkaoset på Østlandsveiene stort sett under kontroll», melder NTB, som siterer en operatør ved Vegtrafikksentralen. «Hendelsene i dag tidlig som følge av snøværet, har roet seg», rapporterte han, som fra en krigssone.
Oppfordringen til folk som skulle hjem lød:
«Tilpass farten etter forholdene, og ikke kjør uten vinterdekk».
Han glemte å si: Ikke onaner mens du kjører, vent med å spise til du er hjemme.

Enda farligere enn snø er det som kalles underkjølt regn. Meteorologisk Institutt sendte her om dagen ut gult farevarsel om dette værfenomenet, slike varsler skjer nærmest hver eneste uke. Underkjølt regn kan oppstå rundt null grader når nedbør faller som regn, men fryser på bakken.
Da blir det is. Da blir det glatt. Da kan man skli.
I det gule farevarselet fra Blindern het det:
«Vær ekstra oppmerksom; isen kan være vanskelig å se. Vurder bruk av brodder. Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene».

Kanskje har mange milde vintre gjort nordmannen hjelpeløs. Kanskje har ekstrem-språket trengt seg inn også på Vegtrafikksentralen og Meteorologisk Institutt. Eller kanskje er det noen på desken som sørger for å slenge inn ordet «kaos», slik at været skal nå litt høyere opp i nyhetsstrømmen.
Vi ser det også straks kuldegradene nærmer seg ti. Da er det «ekstrem-kulde», Sibir-tilstander på vei, tips om kuldekremer, råd om hvordan lege frostskader, påminnelser om at vindstyrken må tas med når du skal regne ut den effektive kulden.

Og hva sier nordlendingene, da? De ler godt. Sånt er et av vinterens lyspunkter der oppe. I tillegg til all snøen, da.