Før i tiden var det slett ikke uvanlig med snø i november. Jeg er født tidig i november, og jeg husker at jeg alltid lurte på om det ville være snø på bursdagen. Det skjedde ofte, og noen ganger kom det så mye at jeg kunne base i snøen eller ta fram akebrettet.
Men var det noen som snakket om snøkaos? Ble det sendt ut ekstremvarsler i gul farge?
Hvis det snør 10-15 centimeter på Østlandet nå, slik det gjorde mandag denne uka, kommer ordet kaos raskt frem.
«Ved 12.30-tiden mandag ettermiddag er snøkaoset på Østlandsveiene stort sett under kontroll», meldte NTB som siterte en operatør ved Vegtrafikksentralen. «Hendelsene i dag tidlig som følge av snøværet, har roet seg», rapporterte han, som fra en krigssone.
Og han hadde en oppfordring til folk som skulle hjem: «Tilpass farten etter forholdene, og ikke kjør uten vinterdekk».
Han glemte å si: Ikke onaner mens du kjører, vent med å spise til du er hjemme.
Enda farligere enn snø er noe som kalles underkjølt regn. Meteorologisk Institutt sendte tirsdag ut gult farevarsel om dette værfenomenet, som kan oppstå rundt null grader når nedbør faller som regn, men fryser på bakken.
Da blir det is. Da blir det glatt. Da kan man skli.
I det gule farevarselet fra Blindern het det:
«Vær ekstra oppmerksom; isen kan være vanskelig å se. Vurder bruk av brodder. Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene».
Kanskje har mange milde vintre gjort nordmannen hjelpeløs. Kanskje er vi så opptatt med sosiale medier og podcaster at vi ikke husker noe lenger, og slett ikke fra november et helt år før, eller hvor vinterdekkene er. Kanskje har ekstrem-språket trengt seg inn også på Vegtrafikksentralen og Meteorologisk Institutt. Eller kanskje er det noen på desken som sørger for å slenge inn ordet «kaos», slik at været skal nå litt høyere opp i nyhetsstrømmen.
Vi ser det også når kuldegradene nærmer seg ti. Da er det «ekstrem-kulde», Sibir-tilstander på vei, tips om kuldekremer, råd om hvordan lege frostskader, påminnelser om at vindstyrken må tas med når du skal regne ut den effektive kulden.
Og hva sier nordlendingene, da? De ler godt. Sånt er et av vinterens lyspunkter der oppe. I tillegg til snøen, da. 70 centimeter har de i Tromsø nå.