Kommentar

Den siste frie elva i Valdres er reddet

Vi redder ikke klimaet ved å lage mer strøm fra norske fosser.

Vindefossen, i vassdraget Vinda. Foto: Tor Harald Skogheim.

SISTE: VINDA ER NÅ REDDET. - En seier mot alle odds, sier Naturvernforbundet.

En mandag i september fikk noen naturvernere samt en gjeng fra Øystre Slidre audiens hos Norges olje- og energiminister. De skulle få ti minutter. Men de hadde mye på hjertet, Ragnhild Dahle leste et dikt om Vinda og mannen hennes fortalte om 35 år med turer langs elva. Det tar tid. Oljeministeren satte av ti ekstra minutter.

Hvorfor var de der? De kjempet for å bevare et av de siste frie vassdragene i Valdres. Et flertall av politikerne i Øystre Slidre vil bygge kraftverk og legge elva i rør, og NVE har anbefalt utbygging. Nå venter departementets avgjørelse.

Vinda er en syv kilometer lang elv med utspring i vannet Søre Vindin. Den har flere fosser, og det går et nett av stier langs elva. Vassdraget er ganske lite, med et totalt fall på 230 meter, men de såkalte grønne sertifikatene gjør utbygging lønnsom. Og som ordfører Kjell Berge Melbybråten (Ap) har sagt til Fjell og Vidde: Strøm til 2500 husstander.

Betyr det at disse husstandene er uten strøm i dag?
Fyrer 2500 familier i Valdres middag på grua, med røyk opp et hull gjennom taket i stua?
Eller står 2500 familier klare med planer om å bygge seg hus og nå venter de kun på strøm?
Nei. Strømmen fra Vinda kan ende i Düsseldorf. Ordføreren kunne like gjerne sagt at 20.000 tørketromler i Frankfurt kan gå flere ganger i døgnet på ren energi fra Valdres! Men det gjør han selvsagt ikke. Han snakker om husstander, det høres nært og viktig ut. Og at kraft fra Vinda "kan erstatte energi som vi importerer fra kullkraft". Virkelig?

Å bekjempe klimaendringer med kraft fra norske elver er som å gå i krig med Putins armé, bevæpnet med et luftgevær.

I sommer rant det lite vann nedover Vinda. Men i et normalt år skal elva gi 56 gigawatt-timer. Det vil si 0,05 twh. Vinda vil da stå for 0,004 prosent av norsk vannkraft. Ett kullkraftverk produserer 7-10 twh i året. Det samme som 170 elver av Vindas størrelse. Bare i Kina er flere hundre nye kullkraftverk under planlegging.

Vi redder ikke klimaet ved å dusje kortere. Men vi redder det heller ikke ved å lage mer strøm fra norske fosser. Å bekjempe klimaendringer med kraft fra norske elver er som å gå i krig med Putins armé, bevæpnet med et luftgevær. Hvis det er klima politikerne i Øystre Slidre er opptatt av kunne de starte med å spørre seg hvorfor folk i Oppland er på verdenstoppen i bruk av energi per husholdning.

Boligene har blitt bedre isolert, maskiner har blitt mer energieffektive, klimaet varmere. Likevel synker ikke energibruken. Økt velstand gir mer aktivitet og nye produkter som krever energi. Hvor mange terassevarmere fantes det på 1990-tallet? Alle behov ansees som legitime. Men hva med turgåeres behov for å oppleve en levende foss? Samt alle turgåere i generasjoner etter dem.