Oversatt essay

Hjemmet har mistet sin betydning

Utryddingen av hjemmets ildsted representerer bare det seneste angrepet mot hjemmet som universets sentrum, skriver forfatteren Paul Kingsnorth.

Jeg snakket med vedmannen mens vi losset tørket bøk fra tilhengeren hans i oppkjørselen min. Jeg pleier å bestille ask, men ask er blitt vanskeligere å få tak i nå som askeskuddsyke, importert til Irland fra Europa, har begynt å ta livet av trærne. Tilveksten i vår egen lille plantasje, opprettet for fem, seks år siden, er ennå ikke stor nok til å holde oss gående gjennom hele vinteren. Så da ble det bøk i år.

«Men det er ikke lett å få tak i det nå,» sa han til meg mens vi kastet kubbene på den stadig voksende haugen. «Og det er stor etterspørsel i år. Alle uroer seg for vinteren.» Gitt den sannsynlige mangelen på russisk gass i hele Europa, begynte folk å lagre brensel lenge før høsten. Vi har bunkret på den måten i årevis. Men vedmannen vet at dagene han bruker på små leveranser med kløyvet ved til husholdninger som vår antagelig er talte.

«Jeg bare fortsetter til de ber meg slutte,» sa han. «Det skjer vel snart nok.»

Regjeringen i Irland har nemlig en kampanje gående mot husholdninger som brenner torv eller ved, det første med utgangspunkt i CO2-utslipp, og den andre med utgangspunkt i luftkvalitet. Som alltid, styres denne kampanjen fra Dublin, og er for det meste tuftet på Dublins verdensanskuelse. Husholdninger på den irske landsbygda har brent torv og ved i uminnelige tider, med liten påvirkning av «luftkvaliteten» til følge – i hvert fall ikke sammenlignet med moderniseringen til Irlands “keltiske tiger”. Likevel er media stappet med vitenskapsmenn væpnet med studier som viser hvordan grua i din stue om vinteren fører til kreft og sykdom i lunger og luftveier i stor skala.

Den nye brodden mot hjemlige ildsteder er ikke bare et irsk fenomen: plutselig dukker den opp over alt. Vedovner er, pussig nok, blitt luftforurensingens sjefsskurk. Glem utstrakt bilbruk, økning i flytrafikken eller forurensing fra industrien. Glem den massive økningen av antall datasentre, som i løpet av bare noen få år kan komme til å forbruke forbløffende 70 prosent av landets strøm. Vil du flagge din sosiale ansvarsfølelse nå til dags, skal du delta entusiastisk i avskaffelsen av det tradisjonelle ildstedet og erstatte det med «grønne» alternativ. (Artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her