Nyheter Spesial

- Verden vil trenge ostepop i flere tiår

- I overgangen til et sunnere samfunn er det avgjørende at Norge produserer nok ostepop.

Statssekretær Andreas O. Stepop. (Skjermbilde fra NRK)

WHO har sagt at verden ikke kan produsere mer ostepop etter 2030 dersom vi skal nå helsemål og begrense fedme-epidemien. Likevel har regjeringen nå bestemt at Norge skal tildele 92 nye lisenser for produksjon av ostepop.
- Ostepop er en løsning i overgangen fra et samfunn med mye fedme til et sunnere regime, sier statssekretær i Ost- og snacksdepartementet Andreas O. Stepop til Harvest Spesial.
- Ostepop er en løsning på fedme?

- Absolutt. I den omstillingen Europa står foran er det helt avgjørende at vi opprettholder den viktige rollen Norge har som produsent av ostepop. Vi har en matkrise og den kan ikke løses uten påfyll av ost. Og vår ostepop er blant den reneste i verden.
- Men verden produserer allerede mer ostepop enn vi kan spise om vi skal nå helsemålene. Hvorfor skal vi da lage enda mer?
- Det er ikke gitt at den osten vi produserer i dag er den riktige osten i fremtiden. Den vi må produsere om vi skal nå målene må være den billigste ostepopen og den som er lavest på kalorier.
- Så noe ost må ligge, mens vi skal lage mer?
- Absolutt. Tilstrekkelig og mager ostepop må til om Europa skal nå de svært ambisiøse målene. Parallelt jobber vi også med en ny fett-fangst- og lagringsteknologi som skal gi nullkalori-ostepop, som blir helt avgjørende i overgangen til saltstenger og potetskruer. Ikke dermed sagt at vi over natten kan stanse produksjonen av ostepop og cheese doodles. Vi vet at produksjonen vil gå ned. Derfor må vi øke før den faller.
- Det vil også si produksjon av den feteste osten, på uveisomme garder i sårbare fjellområder?

- Det er vårt ansvar å forsyne verden med nok ostepop. Tenk om rike i-land skulle nekte folk i land der befolkningen ennå er mager og kosten preget av grønt og krydder og kvast, tilgang til fet og god ostepop, som vi har nytt godt av i 50 år.
- Folk er da blitt nokså tunge av all ostepopen?

- Det betyr ikke at ostepop ikke er en del av løsningen i fremtiden. Næringen må utvikles, ikke avvikles.
- Takk for intervjuet, Andreas O. Stepop.

*

ps I:

Regjeringen foreslo denne uka å lyse ut 92 nye blokker for oljeleting, i Norskehavet og Barentshavet. På Dagsnytt 18 tirsdag 23/1 2023 diskuterte statssekretær Andreas Bjelland Eriksen saken med Gina Gylver i Natur og Ungdom. På ekte.
Hør debatten her

ps II:
Andreas Bjelland Eriksen ble 16/10 utnevnt til ny klima- og miljøminister.
På ekte.