Vandringsmannen Hamsun

Vandring som sivilisasjonskritikk

I romanen "Under høststjernen" viser Hamsun sin observasjonsevne i naturen. Og en sivilisasjonskritikk som er høyst relevant i dag.

Våren 1906 ble Knut Hamsun separert fra sin første kone, Bergljot, rett etter at huset de hadde bygd i Drøbak sto ferdig. I laber sinnsstemning over livets tildragelser tok dikteren opp igjen den omflakkende hotell- og pensjonattilværelsen han kjente så godt fra tidligere. På et pensjonat på Nordstrand ble Under høststjernen skrevet ferdig. Hamsun ga den undertittelen "En vandrers fortelling". Vandreren bærer Hamsuns døpenavn, Knut Pedersen, og han oppgis å være fra Nordland, som dikteren selv. Lars Frode Larsen skriver i et etterord at boka er melankolsk-resignert; det voldsomme engasjementet og temperamentsutbruddene som preget mange av Hamsuns tidligere hovedpersoner, er borte. Som i Sult og Pan brukes jeg-formen, men vandringsmannen er en atskillig roligere type.

Under høststjernen er den første av Hamsuns tre vandrerromaner. De to neste er En vandrer spiller med sordin (1909) og Den siste glede (1912). Alle har jeg-fortellere. De tre romanene Landstrykere, August og Men livet lever (1927, 1930, 1933) omtales også av og til som en vandrertrilogi, men Landstryker-trilogien er den vanligste betegnelsen på disse. De har allvitende fortellere. Mens Vandrer-trilogien er samtidsromaner, er Landstryker-trilogien lagt tilbake i tid, til perioden 1860 fram mot ca. 1912.

Trøtt av by- og kafélivet vandrer det middelaldrende jeget i Under høststjernen rundt på landsbygda for å pleie sine nerver, finne tilbake til en tapt ro og gjenopprette en kontakt med naturen. Dette lykkes bare delvis, da han stadig blir forelsket i kvinner på gårdene han kommer til.

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Canurut po Hunnlng Wærps bas, frc gordun Krosma l Nardlcnd dur Hcmsun sammurun 1916 bugyntu o ssrlnu po Mcrsuns grqdu.

Bcrndamshjummut, po Hcmsund l Hcmcrqy.