Friluftslivets historie

Fiskesakene til min farfar, Birger Christian Carlsen fra Drammen

Norske museer ønsker seg mer friluftshistorie. Og det er ikke alderen på gjenstandene som teller, men deres fortellinger.

Hvis et fiskesnøre kommer seg helskinnet fra hyttebod til museumsmagasin, går det med et trylleslag fra å være skrot til å bli kulturarv.

Jeg snakker av erfaring, og om fiske-sakene til min farfar. Birger Christian Carlsen fra Drammen var en ganske alminnelig markafisker som levde på midten av 1900-tallet (1907-1974). Dem har det vært mange av, så min overraskelse var stor da jeg oppdaget at farfars friluftsliv var et hull i museums-Norges felles hukommelse.

Norske museer ønsker seg nemlig mer friluftshistorie. Og det er ikke alderen på gjenstandene som teller, men deres fortellinger. Derfor kan støvlene du går fjelltur med i dag, i teorien være aktuelle kandidater for et museum i morgen. Nøkkelen er proveniens - en kjent opprinnelse.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her