Unike overnattinger i verden

Majara-residensen i Iran

På Hormuz Island, utenfor den sørlige kysten av Iran, ligger et underlig viltvoksende kratt med 200 fargerike kupler. Det lille mummitroll-aktige samfunnet kalles Majara Residence, og er designet for å tiltrekke turister til den lille øya.

Øya er kjent for sitt bemerkelsesverdige fargerike landskap og Hormuzsundet, som forbinder Persiabukten med Omanbukten og Arabiahavet. En høy konsentrasjon av jernoksid i grunnfjellet farger sanden og vannet rødt, mens salt og andre mineraler danner bueformede huler og grotter som er populære blant eventyrlystne innbyggere og turister.

Her står femten boliger, en serie sammenkoblede kupler, som skaper kjernen i det lille samfunnet. Kuplene rundt brukes til blant annet kafeer, restauranter, suvenirbutikker, turistinformasjon, et bønnerom, vaskeri og oppbevaring.

Innsiden av kuplene er like fargerike som utsiden. De er enkle og fleksible, og er designet for å hele tiden kunne tilpasses til skiftende behov.

Den iransk-amerikanske arkitekten Nader Khalili benyttet en lokal byggeteknikk for å konstruere kuplene med jord og sand. De ble deretter malt i lyse farger for å reflektere det naturlige spekteret av farger som finnes på selve øya.

Byggeteknikken krever ikke annet enn grunnleggende byggeferdigheter og lokale materialer. Dette har gitt jobb til lokale håndverkere og arbeidere og gjort at man har kunnet prioritere byggekostnader til arbeid og ikke til materialer.