Unike overnattinger i verden

Kinas landbruks­revolusjon 2.0: Landsbyen Caizhai i Kina

Etter 20 år med hektisk bybygging er det rustikke Kina i en dødsspiral. Nå skal arkitekter reversere urbaniseringen.

Caizhai Village har alltid vært kjent for regionens beste tofu-produksjon. Men produktene fra de tradisjonelle familieverkstedene har ikke passert gjeldende sertifiseringsstandarder, og de gamle fabrikkene har frem til nå, måttet begrense seg til å levere til lokalbefolkningen. Et nydannet landsbykooperativ som driver en helt ny spesialbygd fabrikk, har derimot endret dette.

Tofu-fabrikken i Caizhai produserer nå 100 kg soyabønner om dagen, leverer til nærliggende skoler og kantiner, og selger det forbedrede produktet - til nesten dobbelt så mye som den forrige prisen. Rundt 30 yngre landsbyboere, som på et tidspunkt hadde flyttet ut, har returnert til Caizhai for å bli med i produksjonsteamet. Antall besøkende har tyvedoblet seg. De tiltrekkes av en stadig mer utbredt nostalgi for landsbygda, for å se tradisjonell tofu-produksjon og få en smak av landsbylivet. Resultatet av dette er flere kafeer, gjestehus og relaterte virksomheter i nærheten. Og ny energi som har kommet tilbake til den tidligere anonyme landsbyen.

En tildekket gangvei gjør at besøkende kan gå oppover fabrikken for å observere den tradisjonelle produksjonsprosessen i rekkefølgen tofuen blir produsert. På toppen kommer man frem til smakshallen som vender mot et åpent torg i sør med utsikt over den historiske landsbyen og elva som renner gjennom den.

Fabrikken er både produksjons- og utstillingsområde for tradisjonell arv for landsbyen Caizhai, og har allerede ønsket grupper av grunnskoleelever velkommen til å oppleve tradisjonell tofuframstilling.

– Det var vanskelig å overtale landsbyboerne om verdien av å bruke tradisjonelle metoder, spesielt i de mer avsidesliggende områdene, sier Xu Tiantian, som representerer arkitektkontoret bak designet av fabrikken. Alle ønsket seg noe moderne og fancy, som de hadde sett i de store byene. Ingen trodde lenger på de gamle rammede jordhusene eller bambusstrukturene.

Gradvis overbeviste hun dem om at en lavmælt inngripen var bedre enn å fornye alt basert på urbane idealer. Et av hennes første prosjekter var å gjenopprette en klynge av rammede jordhus i landsbyen, som hadde blitt forlatt i flere tiår. Disse ble omgjort til et samfunnshus med et indigo fargestoffverksted og et utstillingsområde for landbruksutstyr. Også nærliggende landsbyer er nå blitt inspirert. Sammen satser de nå på at hele regionen skal få det løftet Caizhai har opplevd.