Kunstfoto

Disse ulvefotografiene har vært utstilt over hele verden

Se dem på Harvest.

Vi lever i en tid der ulven er blitt symbolet for mange typer frykt, og vi er vitne til hvordan dette dyret får folk på landet og folk i byen til å brake sammen i en konflikt som aldri synes å ta slutt. Handler det virkelig om at Norge ikke kan huse ulv, et dyr som hører naturlig til i vår fauna – eller kommer denne frykten fra andre kilder?

Gjennom fotograf Christian Houges arbeider går en rød tråd som har å gjøre med menneskets forhold til naturen, med konflikten mellom natur og kultur. I sin serie "Ulveritualer" har han latt seg inspirere og av forfatteren Arngeir Berg og boka Ulven, bjørnen, reven.
På 1600-tallet fikk kristendommen godt tak om folketroen og menneskene fikk et mer distansert forhold til naturen. I denne sammenhengen ble ulven sett på som djevelens dyr. Den dyptliggende frykten for ulv har vi tatt med oss videre inn i dagens kultur, selv om ulvebestanden har gått fra flere tusen til bare noen titalls individer.
– Som de fleste andre, vokste jeg opp med vakre og skumle eventyr der den store stygge ulven sto som den onde skapningen. Bortenfor eventyrene ligger det også grundige regler og ritualer som hadde rot i folketroen og magi fra 1600-tallet, sier Christian Houge.

Serien har vært utstilt hos gallerier, museer og kunstmesser over hele verden. Serien ble nominert til fotoprisen for bærekraft, Prix Pictet, og har vært publisert i alt fra The New York Times og Times Magazine til magasinet KUNST.