Villmarkstips

Tre tips i kulda

Å holde på kroppsvarmen er avgjørende for en vellykket tur i skogen om vinteren.

Her er tre smarte råd fra villmarks-Magnus.

1. Skogens varmekabler.
For ikke å miste mye kroppsvarme når man sover eller oppholder seg ute vinterstid, så er granbar et utrolig bra hjelpemiddel. Ved å bruke granbar som isolasjon mellom deg og den kalde bakken så holder du deg mye varmere enn om du hadde satt eller lagt deg rett på snøen. Snøen trekker kroppsvarmen 20 ganger raskere ut av kroppen din enn det granbar gjør.
Ta deg en runde rundt i skogen og plukk med deg en del granbar. Ta aldri all granbar fra ett og samme tre, det forårsaker unødvendige skader på treet, og det ser veldig stygt og rotete ut. Plukk litt fra forskjellige trær rundt deg, da blir det mindre spor av at et menneske har "virra" rundt i skogen. Kutt greinene helt inn til stammen på treet, lag et rent kutt slik at treet lettere klarer å hele greinene igjen. Slik slipper man også spisse kvister som stikker ut av trestammen som kan være farlige for dyr som ferdes mellom granleggene. Vi må tenke litt på de også.
Legg granbarene på bakken med den karakteristiske buen oppover, slik at det blir litt fjæring i "senga", da får du en behagelig seng og det er helt konge som isolasjon. Granbar duger godt som sitteunderlag også, eller under føttene når man sitter et eller annet sted i geografien.

Jeg pleier også å legge granbar under «teltgulvet» om jeg sover i telt i skogen om vinteren. Allikevel vil jeg anbefale å sove under åpen himmel på en granbarseng. Ordet himmelseng kan vi fint bruke her. Stjerneklar himmel og et knatrende bål i vintermørket gjør kvelden perfekt. Men hva med den bitende kulden? Den er glemt, i hvert fall en stund, til du våkner i sekstiden på morgenen fordi du må late vannet. Da viser kuldegradene igjen hvem som er sjefen. Ikke moro å forlate soveposen i femten blå.

2. Drikk vann i kulda!
På kalde dager er det ekstremt viktig å få i seg væske på tur. Kroppen jobber ekstra hardt med å opprettholde 37 grader når minusgradene biter i fra seg, så man mister mye væske bare ved å puste inn den kalde lufta. Kulden gjør også at stresshormonene i kroppen jobber ekstra hardt, slik at man produserer mer urin enn vanlig. Er man sløv med å innta ny væske til kroppen kan man faktisk bli dehydrert! Mangel på væske fører til at blodsirkulasjonen går ned, slik at energien i kroppen sakte, men sikkert blir tappet ut. Føler du deg slapp og kald, så er det et signal fra kroppen om manko på væske.

Hvis man i tillegg drikker mye kaffe på tur, så må man kompensere med å drikke vann. Kaffe er vanndrivende og "stjeler" væsken fra kroppen, så det er ikke dumt å ta det litt med ro med kaffedrikking på tur.
Husk også å late vannet ofte i kulda, kroppen bruker mye energi på å holde den "unødvendige" urinen varm, slik at man da lettere begynner å fryse.
Det som egentlig skjer med kroppen når du fryser, er at den menneskelige hjernen prioriterer seg selv fremfor andre kroppsdeler. Hender og føtter er som oftest de som må ofre seg først. Hjernen trenger omtrent konstant ca 37 grader for å fungere sånn passe bra. Får den ikke det «kortslutter» det fort. Jeg er ingen doktor, ei hjernekirurg, men det virker jo logisk. «The brain is the last thing to go». Som det så fint sies på engelsk. Hjernen er litt egoistisk.
Så husk å drikke mye vann når du er ute for Kong Vinters vrede. Heldigvis er dette lett om du har snø rundt deg, noe det gjerne er vinterstid. Smelt snø hver gang du har sjansen, du trenger ikke å koke opp snøen for å bli kvitt bakterier. Snøen er ren og bakteriefri, så sant man ikke tar snø som ligger i nærheten av dyreekskrementer og andre uhumskheter. Ta med deg hvit og ren snø.
Hvis man ikke har en kjele tilgjengelig til å smelte snø med, så er det fult mulig å bruke for eksempel et skjerf. Fyll det med snø, heng det i nærheten av bålet (ikke over bålet). Sett koppen/kjelen under skjerfet og la snøen smelte og vannet vil dryppe ned i beholderen.

3. Ikke glem snøspaden!
Noe som altfor sjeldent blir nevnt som viktig turutstyr, er en god snøspade. En spade kan være livsviktig i fjellet, men kan spille en like stor rolle i skogen. Kraftige snøfall kan overaske enhver turgåer både i fjellet og i skogen. Med en spade har du mulighet til å grave diverse boliger og levegger, men en spade kan brukes til mer.
Hvis du som jeg er glad i å ha en gassbrenner inne i forteltet for å lage mat, men sliter med å finne en stødig plass å sette brenneren på...Da kan du bruke spaden som underlag! Organiserer det slik at spaden står stødig og nokså vannrett, bruk en ryggsekk eller noe lignende til å støtte opp spadeskaftet. Plasser brenneren på spadebladet og du har en stødig og trygg plattform å jobbe på.
I nødstilfeller går det an å bruke spaden som stekepanne, så sant du ikke har en spade med plastikk-blad. Styr unna slike, de tåler lite og knekker/sprekker fort. Sprekker spadebladet, ja så står du der med skjegget i postkassa. Velg absolutt en spade i aluminium hvor skaftet er skrudd fast, ikke limt. Om skaftet er i plast gjør ikke det noe. Det sparer vekt og de tåler en del. Skulle skaftet i verste fall knekke, så har man alltids en mulighet til improvisere ett nytt skaft i form av treverk om man har noen busker rundt seg, eller grave bare med det løse bladet.
Et viktig tips er å ikke ha en aluminium-spade og andre metall objekter i nærheten av kroppen når du sover ute i lave temperaturer. Aluminiumen vil nemlig trekke kroppsvarmen ut av kroppen din. Rart, men sant. Jeg har lest at den trekker varmen ut av kroppen 100 ganger raskere enn is!
Så kall ikke en spade for en spade folkens!