Kino

Thomas (6) sover ute alene i minus 27!

Se filmen. Er det forsvarlig? Les svarene fra faren til Thomas under.

Kasper Engelhardt-Bergsjø har sendt oss denne filmen, der hans seks år gamle sønn drar på tur og overnatter ute alene. Det er minus 27 grader på det kaldeste, og Thomas sover under åpen himmel.
- Hva er poenget/formålet med å la en seksåring sove ute alene i vinterskogen?
- Det var Thomas selv som kom med ideen om å sove ute alene i skogen. Han var nok blitt inspirert av sin storebror på åtte år som har hatt flere aleneturer det siste året, sier Kasper Engelhardt-Bergsjø.
- Da jeg spurte ham hvorfor han ville sove alene, svarte han at det er morsomt å bestemme alt på turen selv. Han sa også at han hadde lyst til å utfordre seg selv, og her er det nok en som har fulgt godt med i de voksnes samtaler! Når så barnet har denne egne driven til å gjennomføre noe, blir det mer naturlig å spørre: Hva skulle være poenget med å IKKE la ham få lov?

- Hvorfor gjøre det i så kaldt vær?
- Thomas kom hjem fra tur helgen i forveien, og kunngjorde at han hadde funnet et perfekt sted under en gran hvor han hadde lyst å overnatte. Da var det fem minus. Vi avtalte at han kunne få sove ute alene helgen etter. I løpet av uken sank temperaturen dramatisk. Spørsmålet ble heller, var det at det var blitt kaldt en god grunn til å IKKE dra på tur? Det er på mange måter mer behagelig ute når det er kaldt, tørt og vindstille, enn regn og vind.
- Er det forsvarlig å la en seksåring sove alene under åpen himmel i - 27?
- Ja, det sier alle mine erfaringer fra et utall vinterturer med og uten barn. Jeg tok ansvaret for hans sikkerhet, og veiledet i planleggingen og pakkingen. Det var ikke viktig for meg at turen måtte gjennomføres, og vi hadde snakket om at han når som helst kunne ombestemme seg, eller dra hjem. Her er det de voksnes erfarings- og kunnskapsnivå som avgjør, som i så mange andre situasjoner. Man må ha kunnskap om at barn har dårligere sirkulasjonsevne enn voksne, og vite hva som kreves for at de holder seg varme både på dagtid og nede i soveposen om natten. Jeg gikk flere ganger på besøk i løpet av natten og sjekket, da slike temperaturer krever ekstra forsiktighet. Vi må velge turer med barna utfra de erfaringer vi har og hva vi føler oss trygge på.
- Når var gutten alene? Det var jo også en kameramann med, men ikke om natten kanskje?
- Thomas ga oss lov til å filme turen, med avtale om at han ville gjøre alt selv og at vi ikke fikk lov å være i leiren hele tiden. Vi fant en løsning på dette ved å sette opp tre kameraer på stativ inne i «granhytta», som filmet hele ettermiddagen og kvelden. I starten av filmen er vi med og filmer håndholdt, men det meste av ettermiddagen og kvelden lot vi han være i fred, men hadde radiokontakt innimellom. Jeg hjalp ham i soveposen, men om natten lå han etter eget ønske alene. Jeg lå i en annen leir ca 200 m lenger inne i skogen, slik at jeg kunne se til ham i løpet av natten.