Essay

Tale til unge mennesker som skal ut i verden

David Foster Wallace. This is Water.

Velkommen foreldre, og gratulerer til Kenyons avgangselever for 2005.

To fisker kommer svømmende, og så møter de tilfeldigvis en eldre fisk som svømmer den andre veien. Han nikker til dem og sier: «God morgen, gutter, hvordan er vannet?» Og de to yngre fiskene svømmer videre, og etter en stund kikker den ene bort på den andre og sier: «Hva faen er vann?»

Dette er et standardkrav i amerikanske avgangstaler: bruken av små historier som pedagogiske lignelser. Dette med historiene er faktisk en av de beste, minst idiotiske av sjangerkonvensjonene, men dere behøver ikke være redd for at jeg har tenkt å prøve å fremstå som den eldre, kloke fisken som skal forklare hva vann er for dere yngre fisker. Jeg er ikke en klok, gammel fisk. Poenget med fiskehistorien er bare at de mest åpenbare, viktige realitetene ofte er dem det er vanskeligst å oppdage og snakke om. Når det blir sagt med rene ord på denne måten, er dette selvsagt bare en banal platthet, men faktum er at i det daglige voksenlivets skyttergraver kan banale plattheter være livsviktige, det er i hvert fall det jeg ønsker å antyde for dere denne vakre morgenen.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Illustrasjon: Bjørn Brochmann