Kunst og natur

Italienske årstider

I fire år observerte den italienske kunstereren Alessandro Sanna hvordan årstidene skiftet langs elva Po. Resultatet er blitt en bok med oppsiktsvekkende uttrykksfulle akvareller.

Vi kom over disse bildene ganske tilfeldig. Først trodde vi det var fotografier. Da vi skjønte at det dreide seg om akvareller ble vi enda mer begeistret. Vi undersøkte litt nærmere og fant ut at den italienske kunsteren Alessandro Sanna er godt kjent i sitt hjemland. Han er bosatt midt i Italia, ikke langt fra elven Po. Der har han også hentet motivene til alle illustrasjonene i boka The River.

I boka viser Sanna hvordan livet langs elva utfolder seg gjennom fire årstider. Han begynner med høsten og fortsetter gjennom vinteren og våren før han avslutter med sommeren. I følge hans amerikanske forlegger fantes det ingen forberedelser, ingen skisser, ingen eksperimentering med farger til dette arbeidet. Sanna bare satte seg ned ved elvebredden og begynte å male.

Boka har blitt en stor suksess. Den inneholder over 400 motiver som alle på hver sin måte viser hvordan livet utfolder seg på og langs elva Po. Menneskene og naturen virker på en måte sammen i disse motivene, og selv om perspektivet til maleren er statisk, er bildene likevel fulle av bevegelse og handling og lys og farger. Alle sammen formidler de følelsen av naturens evige syklus, årstidene som skifter og tiden som går.

The River er utgitt på Enchanted Lion, et lite og uavhengig forlag med base i Brooklyn, New York. Enchanted Lion er også forlegger for den norske forfatteren og illustratøren Øyvind Torseter.