Grønn mann

Plutselig å finne en sti man aldri før har sett

Mannen som gjør orientering hippere enn IPA-øl og vinterløping tøffere enn Bronx. Bli med, følg etter den grønne mannen.

(se flere løpebilder under denne teksten)
1. Hvem er du?
Thomas Bedin, bor i Tomter i Hobøl i Østfold. To barn og samboer. Orienteringsløper (og løper). @gronn_mann på Instagram. Politiker for Miljøpartiet, i kommunestyret i Hobøl. Lærer på vgs. i Moss. Realfag.

2. Hvorfor løper du? De rolige og lange turene liker jeg best. Å nå det punktet der man ikke merker at man blir sliten, da blir løpeturen meditasjonsaktig. Beina går av seg selv, tankene vandrer fritt. Når jeg løper med kart blir ikke turen like «zen-aktig», men også her kan jeg bli så konsentrert at jeg ikke merker omverdenen.

3. Hvor løper du helst? Er nabo til flotte Gaupesteinmarka som har innslag av villmarksområder. Ellers er det en del morsomme ravinedaler rett utafor der jeg bor, med frodig regnskogfølelse om sommeren. Sti og terreng er best.

4. Hvorfor er orientering en av verdens kuleste sporter? Da jeg prøvde orientering for første gang som liten gutt, var det skattejakt-preget som fanget meg. Det er det fortsatt! Det er en utrolig god følelse å finne posten. Selv om de fleste vet hvordan du kan få til et perfekt løp, er det så vanskelig å få det til fordi så mye spiller inn. I tillegg til det fysiske er det mye rart hjernen kan finne på i en konkurranse. Man finner ut at kompasset umulig kan stemme, og løper i retningen som føles riktig. Man prøver å løpe ekstra fort for å ta igjen tid man tapte på en post, noe som fører til at du bommer enda mer! Du lar deg påvirke av andre i skogen, later som du har kontroll når noen løper etter deg, følger etter andre (som viser seg å ikke ha den samme løypa som deg) og du mister totalt fokus når du hører lyden fra arena. I tillegg er det noe sjarmerende med en idrett der alle kan være med, uansett nivå og alder. I hvilken annen idrett finnes det egen klasse for damer og herrer over 85 år?

5. Hva er kicket ditt der ute? Det er mer en følelse av ro. I et orienteringsløp er det mer et kick å se posten idet du kommer over kollen. Og pulsen kan øke når jeg løper i et område jeg har vært i før og plutselig oppdager en sti jeg ikke har sett før. Man løper inn der og kommer til ei fantastisk blomstereng av orkidéer. Og man skremmer opp fire røde papegøyelignende fugler. Aldri sett noe sånt før. (Det viste seg å være grankorsnebb).

6. Hvorfor så himla grønn, er du det grønne skiftets frontfigur? Først hadde jeg bare ei grønn jakke. Etter at jeg begynte med politikk, ble den grønne treningsjakka mi ofte kommentert. Veien til den «grønne mannen» var kort og jeg brukte kontoen gronn_mann på Instagram til bilder fra valgkampen. På Instagram vil jeg vise at det er fint å løpe i skogen, selv om vi her på Østlandet ikke har den mest spektakulære naturen. Jeg ble ganske fornøyd med bildene der jeg hadde på den grønne jakka i grønn skog og med grønn skogbunn. Med snøen kontrasten så stor. Nå har jeg kjøpt meg en grønn jakke til.