Økoterrorisme

Terror på naturens vegne

For 20 år siden ble Theodore Kaczynski, «Unabomberen», idømt livstidsstraff for terrorhandlinger i USA. Selv hevdet han å ha handlet på vegne av naturen og at raseri var årsaken.

Midt inne i fjellområdet nord i Portugal ligger Quinta Das Abelhas – der driver noen venner av meg prosjektet Rewilding Our Planet. Prosjektet er dedikert til å trygge bienes eksistens, blant annet gjennom naturlig birøkting. Landskapet de holder til i er preget av tørke og stor skogbrannfare, som er et resultat av monokultur og industriell skoghogst. Gjennom såkalt «rewilding» legger de til rette for at de opprinnelige plantene og trærne skal kunne komme tilbake, for så å skape en frodig og fredet plass for bier og andre pollinerende insekter. Bienes situasjon er kritisk, ikke bare i Portugal, men over store deler av verden. En av deltakerne i prosjektet, Deborah Richmond, forteller at hun av og til blir møtt med sterk skepsis når hun snakker om alvoret i at biene er i ferd med å forsvinne: Enkelte påstår at det ikke ville være noe problem om biene døde ut, fordi «forskerne bare ville finne opp en ny bie». En slik teknologioptimisme fremstår i overkant naiv for de fleste, men at teknologien vil redde oss fra de økologiske krisene vi står midt opp i, er det ennå mange som har et håp om. Enkelte andre mener det motsatte, at det er teknologien som i seg selv er årsaken til de økologiske kollapsene vi nå er vitne til.

Unabomberen og hans «økosorg»
I år er det 20 år siden Theodore Kaczynski ble idømt livstidsstraff for terrorhandlinger i USA. Under aliaset FC – som han presenterte som en terrorgruppe – drepte han i løpet av to tiår tre personer og skadet tjuetre andre, og lyktes nesten i å sprenge et fly. Han begrunnet handlingene sine som en legitim reaksjon mot truslene fra teknologisamfunnet, som han mente ødela naturen. I over tjue år var han kjent som «Unabomberen» og var FBI ́s mest ettersøkte. Fra den spartanske, Thoureau-inspirerte hytten sin i skogen i Montana laget han til sammen 16 brevbomber som han sendte til de han anså som ansvarlige for det teknologiske samfunnet. Særlig forsøkte han å ramme folk som jobbet med genetikk og data. Var han en økoterrorist?

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Thuadaru Kcszlnssy, fatagrcfurt cn FBI l 1966.