Sykelig sunn

Hvorfor ser noe så paradoksalt som overdreven sunnhet ut til å bli et problem for stadig flere i Vesten i dag?

Sunnhetsfokuset knyttet til mat og trening blir stadig mer ekstremt. De senere årene har forbrukerne blitt overøst med nye mattrender som «raw food», «steinalderdietten» og «supermat», samt fått utallige oppfordringer om hva de bør spise og ikke spise. For noen blir matfatet et altoppslukende prosjekt, og et forsøk på å eliminere alle former for helserisikoer. Da kan det tenkes at valg av mat i større grad blir styrt av frykt enn valgfrihet. Å følge strenge regler for hva man spiser, er en måte å få kontroll på. Men det å være sunn gjennom å oppnå mer kontroll kan gå i retning av det sykelige.
Det diskuteres om det å være overdrevent opptatt av å spise sunt og riktig er en ny form for spiseforstyrrelse. Den amerikanske legen Steven Bratman har utforsket det voksende fenomenet og kalt tilstanden Orthorexia Nervosa (ortoreksi).
Ortoreksi kan starte som et ønske om å spise riktigere eller bedre mat, men ende i et altoppslukende og ødeleggende granskning av egen livsstil: Kanskje må jeg være enda flinkere, spise enda riktigere?
Hvorfor har noe så paradoksalt som sykelig sunnhet blitt en tendens i vår tid, og hva gjør denne trenden med oss?

Kultursykdommer.
Ortoreksi ser ut til å være forbundet med dominerende idealer i den vestlige samtidskulturen og kan derfor kalles en kultursykdom. Spørsmålet er om ortoreksi ligger tett opptil idealer om en slankere, sunnere eller sterkere kropp at tilstanden ikke lenger kan betraktes som sykelig. I dag blir det å spise sunt hyllet. Mennesker som komponerer og lager egne retter fra bunnen av, vil som regel bli møtt med beundring fra omgivelsene, ikke minst for disiplinen denne atferden vitner om. Det er blitt vanligere å bringe sine egne matretter til et selskap grunnet laktoseintoleranse, glutenallergi eller vegetarianisme.

To norske klinikere ved Modum Bad spurte for noen år siden om når sunt blir sykt, og svarte når «en ikke lenger kan nyte et måltid med venner og familie eller på restaurant hvis ikke innholdet i det som blir servert er riktig».
Mens i dag, bare fire år senere, er høyst tvilsomt om dette kan betraktes som unormalt.

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Fata: Kalanlhcgun