Det moderne menneskets overlevelsesguide

Stillhet er ikke ingenting

Jeg er en snikdemper. Jeg skrur ned all lyd jeg kommer over.

Hjemme er jeg en snikdemper. Jeg lusker rundt og skrur ned all lyd jeg kommer over. Mute-knappen på fjernkontrollen har jeg et elsk forhold til, men noe sier meg at andre i huset har det samme avhengighetsforholdet, bare på søken etter motsatt effekt. Slik holder vi på. Mener noen opp, mener jeg ned, mener noen nivå 30, mener jeg nivå 3.

I fjor tenkte jeg da jeg gikk hjemme i mammaperm at jeg hadde funnet min perfekte kompis, min ikke-snakkende baby. Gud, så deilig vi hadde det, mulig klinte jeg til med litt chill out eller slow jazz på Spotify, men stort sett hadde vi det stille. Jeg kom inn i en flow, sånn at når vi gikk tur i skogen og jeg så trærne som stod rett opp og ned, og det var det de gjorde, følte jeg meg jaggu ikke langt unna i livsrytme. Det var meg og bjørka liksom – fullstendig i synk.

For strømmen av ytre inntrykk er heftig og kan oppleves overveldende, men visste du at vi også gir fra oss mer lyd enn før, som at vi snakker dobbelt så raskt som på femtitallet? Vi fyller tiden med flere ord. I hvert fall om vi legger artikkelen «Taletempo» til grunn, og går god for politikere som representative for resten av oss. Politikerne har nemlig skrudd opp taletempoet med 50 prosent på 50 år.

Det påviste professor Ulf Torgersen i artikkelen som stod publisert i Nytt Norsk Tidsskrift i 1999. Han har regnet ut antall anslag i referatene, dividert med antall minutter debatten har vart. Resultatene var slående. Under trontaledebatten i 1945 klokket Einar Gerhardsen og Trygve Lie inn på 584 anslag per minutt, i 1980 hadde antall lyder fra politikerne under trontaledebatten økt til 772, og etter trontalen i 1995 debatterte statsminister Gro Harlem Brundtland med Carl I. Hagen, Kjell Magne Bondevik og Johan J. Jakobsen med et tempo som var steget til 863 anslag per minutt.

Om man skulle anta at antall anslag har økt i samme takt fra 1995 og fram til nå, vil vi i 2021 være oppe i 998 anslag per minutt. Da snakker vi i et tempo som er 71 prosent raskere enn i 1945. Det blir ganske mange flere ord å forholde seg til.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Foto: Marius Foss Haugen
Foto: Marius Foss Haugen