Ferietips

Staycation for nybegynnere

Slik bruker du hjemmeferien til å kurere utenlandssuget.

Det spøker for utenlandsferien. Klart du vil savne den dovne varmen fra varm sand, aperolspritz på piazzaen med lekende barn og boccia-spillende pensjonister. Du vil savne late dager på solsenga og morgenbad i 25 graders vann.
Men som du sikkert vet er sommerferie er mer enn bare solskinn. Den er også stress, solbrenthet, myggstikk, laminerte restaurantmenyer med bilder av pastaretter, lange bilutleiekøer, knalldyre vannsportaktiviteter og misfornøyde barn.
Men hvem har sagt at du må krysse grensen for å få feriefølelsen? Det er lett å gjenskape en illusjon av utenlandsferie her hjemme. Harvests fem-trinns-guide til hjemmeferie med sydensmak, kan kanskje dempe skuffelsen over at i år må familien tilbringe hele ferien i gamlelandet.


Etabler reisefeberen

For å få den gode feriefølelsen er det viktig å skape ekte reisefeber. Be alle i familien om å lete etter sitt drømmeferiested. Print ut bilder av stedet i a6-format. De kan brukes utover ferieukene som postkort.
Pakk bagasje som om dere skal ut av landet. Deretter merker du koffertene med nummer, legger like mange lapper i en hatt, og trekker lodd om hvilken koffert som skal «forsvinne» og legges på loftet.
Send en av familien til nærmeste politikammer for å «fornye passet», la henne vente utenfor i to timer, før hun returnerer for å hente fullmakt fra de andre i familien.


Begynn «ferien» grytidlig

Ta med all bagasjen ut i bilen, pakk omhyggelig, før du «innser» at en av koffertene må pakkes om for å få plass. Kjør til nærmeste kjøpesenter med stort parkeringshus. Dra bagasjen ut av bilen, og vandre gjennom parkeringshuset og tilbake til bilen. Be en av reisedeltakerne om å åpne bagasjen sin og vise hva hun har tatt med seg. Kast en tilfeldig valgt ting. Pakk alt inn igjen i bilen. Kjør ut igjen.
Bruk 2000 kroner på tynn kaffe, vakuumpakket baguette og «glemte» mobilladere i «taxfree-butikken» på nærmeste bensinstasjon.
Stopp på veien og ta bilder av alle statuer dere ser. Spis baguette på rasteplass.

(saken fortsetter)

Foto: Adolfo Felix/Unsplash

Antiklimaks ved ankomst

Når dere kommer hjem igjen, sett dere utenfor huset på gresset, eller ta en tur rundt kvartalet, siden rommet deres enda ikke er gjort klart. Vel inne igjen, trekker dere lodd om hvilket soverom dere skal ha. Ingen av familiemedlemmene får sin vanlige seng. Strø samtidig litt sand i sengene og skru av varmtvannsbeholderen og wifi-ruteren for ekstra sydenkomfort. På forhånd har du tømt kjøleskapet og byttet ut med små kuvertpakker med smør, syltetøy og smøreost.

Lag sydenstemning hjemme

La stereoanlegget stå på natten igjennom for å gi den gode «diskotek next door»-følelsen. Still alles mobiltelefoner inn på en annen tidssone. Pass på å drikke litt mye alkohol første kvelden, og sett vekkerklokken på 0400, slik at du neste dag har en slags jetlag-lignende tilstand når du går til nærmeste bensinstasjon for å kjøpe halvstekte baguetter til frokost. Når du kommer tilbake vekker du de andre familiemedlemmene med å banke på dørene og rope «room service»!
Ingen får det de har bestilt.


Gjør ingenting

Resten av rollespilldagene tilbringes liggende på rygg i en hengekøye i hagen eller nærmeste park. Les krimbøker. Smør hverandre jevnlig med solkrem eller fuktighetskrem.
Drikk importøl og spis små porsjonsposer med chips. La jobben som Vingverter gå på omgang.
Ta små utflukter til nærmeste badeland, museum eller fornøyelsespark. De er selvsagt stengt, så gå en runde rundt i området, ta selfies utenfor inngangen og spis medbrakt baguette med kremost.
Kjør barna til et sted et par kilometer hjemmefra, gi dem et kart over København og be dem om å finne veien tilbake igjen selv. På dansk.


Se Norge når du er nødt

Etter en liten uke med staycation med sydensmak, har du glemt at du fortsatt er hjemme. Du har glemt solsiden av utenlandsferien for en stund.
Du kan begynne å planlegge Norgesferien som om du gjorde det fra et annet land. Du kan bli opprømt over en gammel hoppbakke i Nordmarka eller en sjøbod på Nordvestlandet. Du kan se lyst på ruskeværet. Du kan sette pris på å ta Norway in a nutshell uten kinesere. Du kan besøke bobsleighbanen på Lillehammer eller se på rehabiliteringen av Nidarosdomen. Du kan se om det nå er mer fisk i fjorden når tyske bobilturister med frysevogn har holdt seg hjemme.
Det kan fort bli den beste ferien noensinne.