Statlig kampanje for å øke fiskekonsum blant de minste

BARNEMAT: Statlig kampanje for å få barnehagebarn til å spise mer fisk ville vært ulovlig dersom maten ble servert på glass. Årsaken er EUs regler mot miljøgifter.

«Sesamlaks», «pastalaks» og «taco med laks». Det er noen av oppskriftene 13 000 ansatte i norske barnehager og SFOer er blitt kurset i de siste ti årene. Gjennom programmet Fiskesprell, som har som mål å «øke sjømatkonsumet blant barn og unge», har også 759 000 elever i barne- og ungdomsskolen fått råvarer og undervisningsmateriell for å spise mer fisk. Programmet drives av Norges sjømatråd AS, et statlig aksjeselskap som skal markedsføre fisk og sjømat for produsentene.
Et nærmere blikk på oppskriftene viser imidlertid at de inneholder mer miljøgifter enn EUs maksgrense for gift i barnemat.
– Samtlige oppskrifter beregnet på barn som er publisert på fiskesprell.no, er ulovlige etter EUs regelverk for barnemat, fastslår Bjørn Bolann, professor emeritus ved Universitetet i Bergen og tidligere overlege ved Haukeland universitetssykehus.

Regelverk. Etter at flere matskandaler dominerte mediene på slutten av 1990-tallet, har EU satt grenseverdier for miljøgifter i maten. Hvordan miljøgiftene påvirker oss og hvilke forholdsregler man bør ta når man spiser fisk, har vært debattert i Morgenbladet/Harvest de siste dagene, etter at seniorforsker Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet uttalte at gravide burde få nye kostholdsråd. Hun mener flere nye studier viser at barna får negative helseeffekter av miljøgifter i sjømat.
EU har satt reglene for de minste barna strengere enn for andre.
– Vi har utfordringer med å finne fisk som er innenfor EUs grenseverdier for barnemat, sier kommunikasjonssjef Malin Westling i barnematprodusenten Semper.
– Barnematlovgivningen er ekstremt hard. Hvert parti råvarer, deriblant fisk, undersøkes og analyseres, sier Monica Wadell, Business Unit Manager for produsenten HIPP. Selskapet har sluttet å bruke økologisk oppdrettsfisk i sin barnemat, fordi den har for mye miljøgifter etter EUs regler.

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her