Harvest anbefaler

Landstrykerliv

Vår guide til billig og bra campingutstyr – og sommerferie Einar Gerhardsen-style.

Då gick det upp för Rasmus vad det betydde att vara luffare. I ett enda bländande ögonblick fick han klart för sig det vidunderliga i detta nya liv. Man kunde göra precis vad man ville. Man kunde äta och sova och vandra alldeles som det föll sig. Man var fri, så välsignat fri som en fågel i skogen.
Astrid Lindgren: «Rasmus på loffen»

21. juni 1959 lettet et Braathens-Safe fly fra Fornebu. På flyet satt 35 passasjerer som hadde betalt 1225 kr hver for en to ukers ferie på Mallorca. De ble pionérer for Sydenferien, pakketurkonseptet som skulle dominere nordmenns ferievaner helt fram til våren 2020, da det tok brått slutt. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at nordmenn dro på over 6 millioner utenlandsreiser de ni første månedene i 2019. Men nå? Nå skal vi ingensteds. 60 år med sydenferie er blitt et avsluttet kapittel, i hvert fall inntil videre. Så hva kan vi gjøre isteden?

Denne sommeren skal vi gjøre som Dean Moriarity i Jack Kerouacs roman «On the Road», som Tom Joad i John Steinbecks «Vredens Druer», som Astrid Lindgrens Rasmus på loffen. Fylle opp tanken (eller lade batteriet), låse døra, sette oss i bilen og kjøre inn i vårt eget land med ungene i baksetet og Madrugada på stereoen: Pack your bags, run away, on the freeeway, out of town.

Det blåser en friluftsvind gjennom landet, men vi er ikke en familie som går to mil om dagen, spiser posesuppe til alle døgnets måltider, noterer 2000-meters topper i en egen bok og skriver på Facebook at Rondane «leverer». Vi skal ligge unna de høyeste fjelltoppene og Instagram-vennlige utsiktspunkter, de største severdighetene, de dyreste hotellene og de overfylte campingplassene.

Trolltunga er uaktuelt, Prekestolen er uaktuelt, rorbuene er fullbooket, bobilene er utleid, i Lofoten er det ikke plass til flere og dyreparken i Kristiansand er sikkert stengt pga Covid-19. Vi skal reise til steder som ikke en gang Visit Norway har hørt om. Små plasser der vi slipper å tenke på 2-meters regelen hvert bidige sekund. Kanskje slå opp teltet i Hobøl i Østfold. Se om det fins noe fint å gjøre langs riksvei 210 mellom Skarnes og Flisa på Hedmarken. Ta en stopp i den lille bygda Kyrksæterøra i Trøndelag, som for alt vi vet kan skilte med mer enn bare å være fødestedet til Berit og Ove Aunli.

Vi har telt og soveposer i bilen, kjøper mat på Kiwi underveis, egg og bacon, spaghetti a la Capri, lapskaus og Mariekjeks, tubeost og knekkebrød og lefser til kveldsmat. Vi går ikke langt, men finner et sted å slå opp teltet rett ved veien, men likevel helt usjenert, for sånne steder finnes overalt, de er norsk natur i alle dens fasetter, og vi har Allemannsretten på vår side.

Kanskje trives vi så godt på Kyrksæterøra eller langs riksvei 210 mellom Skarnes og Flisa at vi blir der noen dager, bader i myrvann og kalde bekker, gumler halvmodne blåbær og stekt abbor helt til landstrykeren i oss kjenner at han må videre. Å bli eller dra, begge deler er like bra. Destinasjonen er en ting, veien dit er en annen.

Hva med Meljordbotn på Helgelandskysten, som skal være så stille og fredelig og nesten helt fraflyttet? Eller Skogseidvatnet i Hordaland, et fiskevann som visstnok har landets største røyer. Vegårshei i Agders vakre innlandsnatur, elva og fjellene i Sande i Sunnfjord, en fottur i Ryfylkeheiene, svinge innom innlandsbygda Treungen i Telemark, et sjøbad på rullesteinsstranda Mølen i Larvik, stå ved Europas randsone på Kinnarodden i Finnmark eller kjøre riksvei 460 strake veien til Lindesnes Fyr.

Fordi vi tror mange tenker som oss, og fordi ikke alle har så mye erfaring med familiecamping, har vi satt sammen en pakke med billig, solid og funksjonelt campingutstyr til en familie på fire. Totalprisen for et telt, fire soveposer, fire liggeunderlag, tallerkner og bestikk til fire, kokeapparat, kjeler, panner og tre teltlykter er cirka 10 000 kroner, og dette er utstyr du kan bruke resten av livet. Et kjapt søk på nettet forteller at å leie en bobil med plass til 4 personer i fire uker vil koste omtrent fem ganger så mye. For ikke å tenke på hvor mye dere måtte betalt for fire uker på Gran Canaria.

(saken fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Gjundu 1955.

Foto: Paul A. Rørstad/Norsk Digitalmuseum/DEXTRA PHOTO

03.06.1958

Foto: Paul A. Rørstad/Norsk Digitalmuseum/DEXTRA PHOTO

Bagstcd ccmplng.

Foto: Rigmor Dahl Delphin/Oslo Museum

1973.

Foto: Terje Larsen/Oslo Museum