Når man runder 60 og hørselen svekkes: – Som å falle ned i et sosialt, svart hull

Jeg satt i bilen og hørte en svak, pipende lyd. Det var som om det gikk en sikring inne i hodet mitt. Jeg ble alvorlig bekymret.

Jeg har nylig passert 60 og er blitt vant til å få dårlige nyheter fra kroppen. Små og litt større plager. Det er som om kroppen gjør mange ting for at vi skal trene på døden. Jeg snublet i sommer og slo leggen mot en sten. Såret på leggen gror mye saktere nå enn det ville gjort da jeg var ung. Livet venner oss gradvis til å miste noe verdifullt. Til slutt er vi så vant med dette at døden blir mer forståelig. Når den nærmer seg.

Jeg var hos optiker da jeg var 44 år.
– Du trenger lesebriller, sa hun.
– Allerede nå? sa jeg.
– Det er helt normalt, sa hun.

Jeg likte den setningen: Det er helt normalt å bli gammel. Det er helt normalt å miste noe og gradvis bli dårligere. Men jeg var ikke forberedt på at jeg en dag skulle sitte i bilen og plutselig høre en pipende lyd i hodet. Lyden forsvant etter en stund, men da hadde jeg fått dotter i ørene. Dottene dempet alle lyder. Etter noen uker gikk jeg til fastlegen og fikk henvisning til ørelege. Slike har et halvt års ventetid. Minst. Jeg ringte og fikk svar:

– Nå var du heldig. Vi fikk akkurat en avbestilling. Du kan få time om seks uker, sa damen.
– Jeg tar den, sa jeg.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her